Poluarea reprezintă o problemă care stârnește din ce în ce mai mult preocuparea oamenilor. Diverse măsuri încep să fie luate, pentru a îmbunătăți, într-o oarecare măsură, calitatea vieții. Tocmai din acest motiv, schimbări importante au apărut acum.
Prin Legea 161/2022 care a apărut vineri, 26 mai, în Monitorul oficial nr. 527, de astăzi, persoanele care au trăit în zone foarte poluate, pentru cel puțin trei decenii, pot să se pensioneze mai repede.
Citeste si: Pensiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Marcel Ciolacu
Aceștia își pot încheia activitatea cu doi anai mai devreme decât ar fi făcut-o în mod normal și acest lucru se aplică inclusiv pentru persoanele care locuiesc pe o rază de maximum opt kilometri de zona poluată.
Locuitorii căror județe pot beneficia, deja, de aceste reglementări
Județele: Alba, Satu Mare, Brașov, Brăila, Dolj, Harghita, Hunedoara, Maramureș și municipiul Tulcea se numără printre zonele în care pensionarea mai rapidă din cauza poluării este posibilă.
„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, se arată, conform Bugetul.ro,
în expunerea de motive.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Mai mult decât atât, persoanele care își doresc să iasă mai repede la pensie, parțial, trebuie să știe că li se va aplica o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
Decizia a stârnit unele nemulțumiri
„Am tot citit prin presă că cei care locuim în Bacău, alături de cei din Onești, precum și în comunele limitrofe acestor două municipii, pe o distanță de 8 km (parcă), am avea o reducere cu 2 ani la pensionarea anticipată, pe motiv că am locuit/locuim în zone care au fost poluate de combinate chimice (minimum 30 de ani).
Bun, până aici, dar nedumerirea mea care este: câți ani a poluat combinatul de la Bacău, de exemplu, având în vedere că a fost construit la sfârșitul anilor ’70? Noi, cei care avem acum 50 de ani, vom beneficia de această reducere? Sau, mai concret, cine beneficiază exact de această reducere? Cei care sunt în prag de pensionare, dacă dăm timpul înapoi, și au trăit chiar în vremurile când aceste combinate poluau?
Citeste si: Ambalajele bio nu sunt moft, nici o modă, ci o obligativitate!
Sau și noi, ceilalți, care ne-am născut în Bacău, dar mai târziu și poate nu am fost poluați direct? Întreb asta, pentru că, între timp, combinatele sunt închise sau în conservare. Și încă ceva: care este lista completă cu localitățile care fac parte din această prevedere care, între timp, s-a și legiferat, având în vedere că aceste combinate care au poluat sunt la periferia orașelor, deci centrul care a poluat nu este tot una cu centrul municipiului?
Cum se calculează acei 8 km? Dacă luăm CIC-ul din Bacău, acesta este exact la 8 km de centrul municipiului. Iar cel care stă în Lilieci, are reducere sau nu? Are peste 8 km până în centrul Bacăului, iar până la CIC peste 16 km… Ei, cum iese calculul atunci? Poate ar trebui să se revină și pe aceste date concrete. Vă mulțumesc! Marian Petru”, este una dintre reacții, potrivit Desteptarea.ro.