Cum se întreține un covor de mătase? 4 trucuri smart

Author: Oana Iosif

Covoarele sunt obiecte din locuință care au două mari avantaje: protejează podeaua și în același timp au rol decorativ, căci îți poți decora cu ajutorul lor fiecare cameră. Dacă ești genul de persoană care adoră să simtă sub tălpi textura moale a unui covor în loc de parchet sau gresie rece, atunci în mod sigur le adori deja pe cele din fibre naturale. Deși par mai pretențioase prin natura materialului, covoarele din mătase se întrețin destul de simplu, mai ales dacă știi câteva trucuri în acest sens.

Am alcătuit pentru tine un scurt ghid despre cum se întreține un covor de mătase, trucuri pentru a-l proteja la tine acasă, iar aici vei găsi și serviciile unor profesioniști în materie de curățare a covoarelor.

Păstrează eticheta covorului

Covoarele de mătase se deosebesc prin eleganță și prin textura netedă și moale a materialului 100% natural. După ce l-ai achiziționat, studiază cu atenția eticheta și instrucțiunile venite de la producător. Acest lucru este valabil pentru orice covor produs textul achiziționat. În acest mod vei ști exact care sunt toate materialele din care este confecționat, care este densitatea fibrelor și ce recomandări are atunci când vine vorba de întreținere și curățare.

Aspiră frecvent covorul din mătase

Pentru că firele sunt din mătase, evită să pui covorul în locuri unde lumina soarelui pătrunde ore în șir, căci există riscul să se decoloreze. De asemenea, în ceea ce privește modul de întreținere, indicat este să-l aspiri cu ajutorul unui aspirator. Totuși, evită utilizarea periei, căci aceasta poate încurca firele de mătase, indiferent dacă sunt mai lungi sau mai scurte. Aspirarea frecventă are ca scop eliminarea prafului și a murdăriei, astfel încât acestea să nu se depună în fibrele covorului. Și scuturarea covorului este indicată, mai ales că în acest fel se și aerisește. Însă acest lucru depinde mult de dimensiunile lui și de timpul pe care-l ai la dispoziție.

Nu curăța cu apă

Prima regulă pentru întreținerea unui covor din mătase este să nu folosești apă. Indiferent de gradul de murdărie sau praf, acesta nu se bagă în apă. De asemenea, nu utiliza cârpe sau lavete pentru a freca, căci riști să deteriorezi fibrele. În cazul în care ai vărsat lichid pe covor, tamponează cu șervețele de hârtie sau cu lavete, însă fără frecare și fără apă.

Ce faci atunci când covorul din mătase s-a pătat?

Ce se întâmplă cu un covor din mătase atunci când apar incidente neplăcute? În cazul în care a fost pătat cu vreun lichid sau cu orice altceva, prima regulă este să tamponezi imediat zona cu șervețele din hârtie, de preferat albe, pentru a elimina excesul. Nu lăsa sub nicio formă ca pata să pătrundă adânc în țesătură, căci cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai greu de scos sau există riscul mai mare că țesătura să se deterioreze. Este recomandat ca atunci când covorul din mătase s-a pătat cu suc, vin sau orice alt lichid să apelați la specialiști în materie de curățare a covoarelor.

Strălucirea și textura moale a covoarelor din mătase fac din ele obiecte de nelipsit în locuința ta. Pe lângă faptul că arată foarte bine din punct de vedere estetic, ele sunt și plăcute la atingere și protejează de frig în perioadele reci. Mătasea este o țesătură 100% naturală, astfel că e nevoie să acorzi o atenție sporită întreținerii unui astfel de covor. Evită să așezi pe el mobilă grea, pentru a nu deteriora fibrele. Iar atunci când apar accidente de tipul petelor apelează la firme specializate în curățarea covoarelor, iar astfel covorul tău va fi mereu ca nou!

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.