Primarii propun majorarea impozitului pe proprietate, pe motiv că este mai mic decât al celorlalte țări europene

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 mar 2023, 06:30

Primarii cer un impozit pe proprietate mai mare

Sursa: Istock

Revizuirea impozitului pe proprietate a apărut în PNRR, dar nu a fost precizată nicio condiție în acest sens. Cu toate că președinții asoiaților locale spun că Guvernul nu i-a consultat în acest sens, ei sunt de acord.

Revizuirea impozitului pe proprietate a apărut în PNRR, iar președinții Asociaților locale sunt de acord cu această idee, deși susțin că nu au fost consultați de către Guvern în acest sens. Aceștia își motivează decizia spunând că impozitul pe proprietate este la un nivel mai scăzut decât în alte țări ale Uniunii Europene.

Reforma a venit din partea Palatului Victoria și vizează, conform romania.europalibera.org, impozitarea proprietăților din România prin intermediul unei proiectări a sistemelor informatice de date.

În acest sens, Guvernul vrea să trimită parlamentarilor un proiect ce urmează să modifice Codul fiscal până când anul curent va ajunge la final, iar impozitul pe proprietate este una dintre modificări.

Citeste si: Planuri noi în rândul coaliției. PSD vrea să ceară „taxe de solidaritate” iar PNL vrea să ceară „taxe pe zahăr”

Care este dorința Executivului?

Dorința Executivului este aceea de a nu mai exista practica ce este folosită în momentul de față. Mai exact, este vorba de faptul că impozitarea clădirilor nu are nimic de-a face cu valoarea de piață a imobilului.

Mai mult decât atât, PNRR vrea să lărgească intervalul de impozitare al proprietăților care va putea fi impus de către autoritățile locale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Așadar, revizuirea impozitului pe proprietate ar urma să respecte următoarele principii:

  • Încurajează libertatea de impunere din partea autorităților a cotelor în intervale mai largi ce vor fi definite la nivel central,
  • Va estima bazele impozabile la o valoare cât mai apropiată de valoarea proprietății de piață în detrimentul diferitelor criterii la care s-a apelat până în prezent,
  • Vor fi incluse anumite mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care vor ține cont, în cazul clădirilor, de eficiența energetică și, în cazul vehiculelor, va ține cont de nivelul emisiilor.

Ce spun primarii despre intențiile pe care Guvernul din PNRR le are?

Ideea nu este rea, impozitul pe proprietate în România este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, iar, la nivel local, avem nevoie de mai mulți bani.

Am mărit impozitele în Buzău cu 50%, de la 0,08 le-am dus la 0,12% pentru că nu mai puteam să funcționăm.

Oamenii nu au fost foarte fericiți. Românii au fost obișnuiți că banii vin undeva de sus, din eter. Am primit  foarte multe critici, foarte multe înjurături,  de-a dreptul”, a spus Toma pentru Europa Liberă.

A trebuit să măresc impozitele pentru a aduce mai mulți bani, pentru că nu acopeream nici cheltuielile de funcționare, ce să mai zic de investiții.

Am mărit cu 300% cota pentru persoanele juridice. Se mutaseră notariate, cabinete de avocați, farmacii, tot felul de firme.

Citeste si: Vești bune pentru pensionari! Ministrul Muncii a făcut anunțul. Se întâmplă în luna iulie: „Este vorba de cei cu venituri până la 2.000 de lei”

Își declarau proprietățile pe persoană fizică, își desfășurau activitățile comerciale acolo și nu puteam lua bani.  Un primar se duce pe cotă, de ce să te pui cu populația, te duci la maxim la firme, că aia nu țipă, doar plătesc”, a declarat președintele Asociației Municipiilor din România.