Se schimbă legea pensiilor. Cât ar putea primi românii care au vechime minimă în muncă

Autor: Lavinia Medrea

Se schimbă legea pensiilor. Cât ar putea primi românii care au vechime minimă în muncă

Sursa: Facebook Marius Budăi

Prin PNRR, România vrea vă schimbe legea pensiilor, pentru a scăpa de inegalitățile din sistem. Așadar, pensiile minime ar trebui să fie majorate pentru a nu risca intrarea în pragul sărăciei.

În prezent, legea pentru ieşirea la pensie prevede o vechime de minim 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în considerare şi varianta din legea 127, adică un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă, potrivit adevarul.ro.

Care ar putea fi modificările în legea pensiilor

În prezent, se poartă discuții pe anumite subiecte importante în coaliția de guvernare. „Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuții similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Veşti bune pentru pensionari! Se măresc pensiile? Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: "Nu putem lăsa să ducă în spinare toată această perioadă complicată"

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităților din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechitățile din sistem”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

PNRR prevede, în privinţa sistemului de pensii, următoarele aspecte:  

  • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.
  • Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu.
  • Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
  • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.
  • Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituţia.

Citeste si: Este oficial: Românii primesc bani de la stat în perioada 20 -24 iunie 2022. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de ministrul Marcel Boloș

  • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecţie este eliminat.
  • Se elimină pensionarea anticipată.
  • Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).
  • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035.
  • Sustenabilitate îmbunătăţită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul şi permiţând o alocare mai diversificată a activelor pentru a creşte investiţiile pe piaţa locală, potrivit adevarul.ro.