Klaus Iohannis a promulgat legea. Ce se întâmplă cu valabilitatea autorizațiilor de construire. Decizia luată după creșterea prețurilor materialelor de construcții

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 iun 2022, 11:30

A fost promulgată legea privind prelungirea valabilității autorizației de construire  

Sursa: PixaBay

O nouă lege a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și îi vizează pe toți cei care au deja o autorizație de construire sau își doresc să obțină una. Ce urmează să se întâmple cu valabilitatea autorizațiilor de construire în perioada imediat următoare?

O nouă lege care face referire la valabilitatea autorizațiilor de construire a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și urmează să intre în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Iată ce prevede această lege și ce variante au la dispoziție cei care nu reușesc să termine lucrările la timp.

Valabilitatea autorizației de construire se va putea prelungi cu 24 de luni. Ce prevede noua lege? 

Conform legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, valabilitatea autorizațiilor de construire va putea fi prelungită cu 24 de luni și nu doar cu 12, așa cum se întâmpla până în prezent. Este vorba despre Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, lege care a fost a fost modificată pentru a veni în sprijinul constructorilor.

Potrivit noii legi, cei care nu termină lucrările la timp pot cere prelungirea valabilității autorizațiilor de construire cu 24 de luni.

Această solicitare se acordă gratuit, doar o singură dată. Înainte ca legea să fie modificată, valabilitatea autorizațiilor de construire se putea prelungi cu maximum 12 luni.

„Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 de luni în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit”, arată noua lege, potrivit avocatnet.ro.

Autoritățile au precizat că dacă o lucrare nu poate fi finalizată la timp, investitorul poate cere prelungirea valabilității autorizației de construire în termen de 45 de zile. De precizat că cei care solicitau până acum prelungirea autorizației aveau la dispoziție doar 15 zile pentru a putea face acest lucru. S-a decis ca termenul în care să fie cerută prelungirea valabilității autorizației să fie mărit tocmai pentru ca autoritățile publice locale să poată îndeplini toate procedurile legale. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul celor care au solicitat deja prelungirea autorizației de construire pentru 12 luni, autoritățile au precizat că aceste persoane vor beneficia de o prelungire a autorizației pentru o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni.

Dacă în momentul în care legea va intra în vigoare o autorizație de construire mai are mai puțin de 30 de zile până la data expirării, aceasta va fi prelungită cu 90 de zile, astfel încât toți investitorii să poată beneficia de pe urma acestei legi.

Citeste si: Klaus Iohannis a semnat decretul prin care românii vor primi mai multe zile libere de la stat

Care este motivul pentru care s-a decis prelungirea valabilității autorizațiilor de construire? 

Legea privind prelungirea valabilității autorizațiilor de construire a fost promulgată de Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca imediat după să intre în vigoare. Această lege își propune să vină în sprijinul tuturor celor care întâmpină dificultăți în prezent din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcții sau din cauza lipsei forței de muncă în construcții. În plus, multe dintre lucrări nu au putut fi terminate la timp din cauza restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus, motiv pentru care s-a decis prelungirea valabilității autorizațiilor de construire.

Citeste si: Românii se vor bucura de un salariu minim brut majorat. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi