Ce se întâmplă cu bonurile de masă ale românilor? Lucrurile s-ar putea schimba încă de luna aceasta

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 mar 2023, 00:25

Valoarea bonurilor de masă ar putea crește chiar de luna aceasta

Sursa: Istock

Tichetele de masă vor crește începând abia de luna viitoare, cu data de 1, însă companiile vor avea dreptul de a acorda noua valoare a lor chiar de luna aceasta, conform legii.

Milioane de români pot primi bonuri de masă mai mari chiar de luna aceasta. Valoarea tichetului de masă va ajunge de la 20,17 lei la 30 de lei pe zi, potrivit unui noi proiect ce a fost adoptat în această săptămână, conform Romaniatv.net.

Așadar, firmele care vor și care își permit să aplice mărirea încă de luna aceasta, au dreptul să o facă din punct de vedere legal.

În cazul în care aceștia aleg să le ofere angajaților mai mulți bani în ceea ce privește bonurile de masă, angajatorii vor avea posibilitatea de a oferi luna următoare, în iulie, diferența până la 30 de lei per tichet de masă, relatează avocatnet.ro.

„Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună”, se arată în proiectul de lege.

Citeste si: Veşti bune pentru pensionari! Se măresc pensiile? Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: "Nu putem lăsa să ducă în spinare toată această perioadă complicată"

Mai mult decât atât, valoarea crescută a tichetelor de masă este valabilă până în anul 2023, în luna martie, fără ca, între timp, suma să crească printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Muncii.

Valoarea tichetelor, în lupta împotriva inflației

Luna aceasta, inflația a ajuns la un nou nivel record: aproximativ 14,5%. Pentru prețurile care cresc într-un ritm alarmant, a venit cu o explicație Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.

Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum.

Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.

În bugetul Ministerului Agriculturii, putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că, dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare.

Citeste si: Vești bune pentru români! Peste jumătate de million dintre aceștia vor primi peste 3.000 de lei

Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală.

Pachetul anunțat vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar, dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar”, a declarat acesta, conform Digi24.ro.