Virgil Popescu, ministrul Energiei, susține că, dacă legea offshore ar fi fost adoptată, dependența României de gazul rusesc nu ar fi continuat să crească de-a lungul ultimilor ani.
Mai mult decât atât, potrivit Romaniatv.net, Virgil Popescu a declarat că un al doilea motiv este reprezentat de existența unor acte normative care nu încurajau exploatarea gazelor naturale de care țara noastră dispune.
Ce spune Virgil Popescu despre criza energetică din România?
„Am fost acuzat că Romgaz şi-a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia. Este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie. Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.
Citeste si: De ce plătim facturi atât de mari la energia electrică
Deci el era, probabil, 25-26% şi, probabil, a crescut spre 30% în anul 2021, pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri. România a crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că legea offshore nu a fost adoptată. A fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care, practic, a blocat exploatările din Marea Neagră”, a spus acesta, pe 11 iunie, la Digi 24.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Virgil Popescu i-a anunțat pe români că a reușit ă stabilizeze „prețul la energie și la gaze naturale pe un an”
La finele lunii mai, Virgil Popescu le dădea o veste bună românilor. Acesta anunța că Guvernul Ciucă a luat mai multe măsuri în ceea ce privește stabilizarea prețului la energie și la gaze naturale pe un an, mai exact, până pe data de 31 martie 2023.
„Ne preocupă criza energetică şi, în toată această perioadă, am reuşit să stabilizăm preţul la energie şi la gaze naturale pe un an de zile, până în 31 martie 2023. Avem un război la frontiere. Nu este uşor. Suprapus cu o criză energetică, totul venind din urmă cu o criză sanitară, dar Guvernul PNL face faţă şi Guvernul PNL merge înainte.
Aţi văzut cred că luni ce se întâmplă cu energia nucleară. Ne-am asumat, prin programul de guvernare, că România va dezvolta reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi va introduce primul reactor modular în România. Luni am anunţat locul unde va fi reactorul modular”, a declarat Virgil Popecu, potrivit Romaniatv.net, citând News.ro.