România iese în stradă. Sute de mii de șoferi protestează față de prețurile de la pompă

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 iun 2022, 17:00

Românii ies în stradă și protestează față de prețurile de la pompă

Sursa: Unsplash

Românii s-au săturat și vor să iasă în stradă, pentru a protesta în legătură cu ceea ce se întâmplă la pompă. Prețurile cresc de la o zi la alta și, de câteva săptămâni, au ajuns să coste duble față de acum doar câteva luni.

Prețurile de la pompă au fost subiect de glume în ultima perioadă, dar, de când scumpirile au devenit extrem de greu de suportat pentru români, aceștia au schimbat foaia. Șoferii au decis să iasă în stradă, deoarece un litru de combustibil este aproape dublu față de acum câteva luni.

Conform Romaniatv.net, mai multe proteste masive au fost stabilite pentru finalul lunii iunie, iar aproximativ 200.000

de persoane deja și-au anunțat participarea. Protestul se va numi „Proteste în toată țara contra prețului carburantului” și a fost stabilit pentru data de 30 iunie, începând cu ora 12:00.

„E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil ca, într-o țară ca România, prețul carburantului să depășească 9 lei/litru.

Citeste si: Noua taxă de poluare în Capitală! Cât trebuie să plătești în funcție de vechimea mașinii tale. Riști amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu achiți

Share masiv, ca să vadă toată lumea și să stabilim ce și când vom face! La 121$ pe baril este imposibil ca prețul să depășească 9 lei/litru (unde jumătate din acești bani merg către stat). Noi facem ceva!”, se arată pe pagina dedicată protestului.

Vineri, 10 iunie, la pompă, prețurile erau cuprinse între 8,41 lei pe litru și 9,18 lei pe litru, conform Romaniatv.net.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În urmă cu aproximativ trei luni, se anunțaseră scumpiri record peste noapte

La jumătatea lunii martie, în România se zvonea că prețurile la pompe vor ajunge la 10 lei pe litru peste noapte. Deși s-a dovedit că, în majoritatea cazurilor, lucrurile nu au stat deloc așa, unele benzinării s-au apropiat de valoarea respectivă, unele chiar depășind-o, motiv pentru care Ministrul Finanțelor Publice a reacționat.

„Am fost profund revoltat de ce am văzut aseară la stațiile de combustibil.

Nu putem tolera. Am demarat controale împreună cu ANPC și Consiliul Concurenței.

Controalele vor viza modul în care s-a construit prețul, atitudinea sau elementele de speculă și comportamentul și conduita comercianților, văzute ieri de toată lumea. Guvernul va proteja cetățenii în această situație complicată, generată de conflictul din Ucraina. Îndemn cetățenii și firmele la calm. Pe cei care au greșit îi asigur că sancțiunile vor fi aplicate ferm”, a spus acesta, potrivit Economica.net.

Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea.

Citeste si: Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie. Cea mai mare scumpire e la gaze, de 85%!

S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat. Românii trebuie să știe că, în Ungaria, guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic, există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru, probabil, a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, conform Cancan.ro.