Ursula von der Leyen trage concluzii, după vizita din Kiev: Uniunea Europeană trebuie să ia o „decizie istorică” în ceea ce privește candidatura Ucrainei

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 iun 2022, 17:37

Ursula von der Leyen susține că Uniunea Europeană are de luat o „decizie istorică” în privința Ucrainei

Sursa: Instagram: zelenskiy_official

Încă de la începutul războiului, pe data de 24 februarie, Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la Uniunea Europeană. Până în momentul de față, Volodimir Zelenski nu a primit niciun răspuns în legătură cu acest lucru, dar Ursula von der Leyen a făcut câteva afirmații.

Aceasta a menționat faptul că statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni pe 23 și pe 24 iunie în cadrul unui summit și vor discuta despre eventualitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, relatează Observatornews.ro.

„Sper că, peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect. Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut.

Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect' ”, a spus Ursula von der Leyen, după ce s-a întors din vizita de la Kiev.

Mai mult decât atât, conform șefei executivului comunitar, scopul summit-ului va fi acela de a ieși cu o poziție unificată în ceea ce privește aderarea și care va putea să reflecte „amploarea acestei decizii istorice”.

Citeste si: Rusia a început să elibereze pașapoarte cetățenilor din orașele ucrainene ocupate. Primele pașapoarte au fost emise sâmbătă, 11 iunie

Liderii Uniunii Europene au refuzat o „aderare prin procedura de urgență”

În urma acestei decizii, Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană trebuie să facă mai multe pentru Ucraina, deoarece, din cauza invaziei Rusiei, aceasta se află în pragul unei „catastrofe umanitare”, relatează Digi24.ro.

„Trebuie mers mai departe. Nu este ceea ce aşteptam. Deciziile politicienilor trebuie să coincidă cu starea de spirit a popoarelor lor, a popoarelor europene(...)

Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru noi, pentru Ucraina.

Este un război cu un inamic foarte încăpăţânat(...) care a decis să angajeze mercenari împotriva cetăţenilor noştri. Asasini din Siria, dintr-o ţară în care totul a fost distrus de ocupanţi, aşa cum ne fac ei”, a spus Zelenski.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mai mult decât atât, în tot acest timp, Mark Rutte, prim-ministrul țărilor de jos, a spus că Ucraina nu poate fi acceptată în Uniunea Europeană printr-o „procedură rapidă”, deoarece aceasta nu există.

Pe data de 28 februarie, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, la doar patru zile de la începerea războiului, conform Hotnews.ro.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta merităm. Sunt sigur că este posibil”, a spus Zelenski, după ce a cerut o aderare rapidă prin procedura specială.

Citeste si: Un bărbat din România, victima războiului din Ucraina. Acesta a decedat la doar 33 de ani

Vom începe discuțiile de aderare, iar, odată ce încep aceste discuții, putem vorbi deja de intrarea Ucrainei în UE cu drepturi depline”, a declarat și Zhovkva, un oficial din Ucraina, potrivit Digi24.ro.