Este de așteptat ca arsenalul nuclear global să fie majorat în următorii ani, pentru prima dată de la Războiul Rece, în timp ce riscul ca astfel de arme să fie utilizate este la cel mai înalt nivel din ultimii zeci de ani, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), citat de biziday.ro.
Riscul unui război nuclear este foarte mare. China își extinde silozurile nucleare
Războiul pornit de Rusia în Ucraina în urmă cu peste o sută de zile, dar și ajutorul venit de la Occident pentru Kiev, au crescut tensiunile între cele nouă state care dispun de arme nucleare, la nivel mondial, potrivit SIPRI. În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut puțin între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, este de așteptat ca stocurile globale de focoase să crească în curând, lucru care nu a putut să fie oprit în ultimii zeci de ani.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Toate statele cu arme nucleare își măresc sau își îmbunătățesc arsenalele și majoritatea și-au ascuțit retorica nucleară, precum și rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor de apărare”, a explicat Wilfred Wan, directorul Programului de urmărire a armelor de distrugere în masă al SIPRI.
La trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pus în alertă maximă forțele nucleare ale Rusiei. Acesta a subliniat, de asemenea, care sunt consecințele pentru țările care s-ar fi opus acțiunilor Rusiei. De asemenea, Moscova deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, care dispune de un total de 5.977 de focoase, cu 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două țări au mai mult de 90% din focoasele nucleare de la nivel mondial, dar, potrivit SIPRI, China își crește capacitățile nucleare cu aproximativ 300 de silozuri noi de rachete de acest gen.