Președintele Franței, Emmanuel Macron, primele declarații de la Baza Kogălniceanu: „Încă din prima zi, Franța a spus că Rusia este o țară agresoare”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 15 iun 2022, 11:53

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost întâmpinat la Baza Kogălniceanu de către președintele României, Klaus Iohannis

Sursa: Twitter

Președintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat, în dimineața aceasta, la Baza „Mihail Kogălniceanu”, de către președintele român Klaus Iohannis.

UDPATE: Declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale președintelui Emmanuel Macron, sumarizate:

  • Președintele României, Klaus Iohannis:

„Mă bucur foarte mult să-l am aici pe președintele Franței, Emmanuel Macron.

Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summit-ului de la Madrid, important pentru securitatea noastră comună.

O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța a fost asigurarea securității alimentare la nivel global.

România depune eforturi susținute prin oferirea de rute pentru exportul de cereale. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest export cât mai facil.

Am discutat și despre ajutorul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova.

Am avut o discuție cuprinzătoare și cu privire la extinderea Spațiului Schengen. Am exprimat încrederea că vom conta pe sprijinul Franței”.

  • Președintele Franței, Emmanuel Macron:

„Mulțumesc României că a acceptat ca Franța să-și asume responsabilitatea pe teritoriul său. De asemenea, mulțumesc armatelor noastre care s-au desfășurat cu o reactibilitate deosebită, în doar câteva zile, ceea ce e un semn al credibilității armatelor.

Știu că cei care au venit în luna februarie se vor întoarce în munții lor și le mulțumesc și lor și succesorilor săi care vor veni să preia ștafeta.

Domnule președinte, suntem mândri să ne aflăm aici.

România nu este pentru Franța ca oricare alta, se bazează pe o prietenie de două secole. România a putut să conteze pe fraternitatea Franței  și suntem mândri că această prietenie istorică continuă.

Rusia este un stat puternic, iar noi nu dorim să avem un război cu poporul rus.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din punct de vedere politic și logistic, consider că suntem într-o situație de convergență cu Ucraina, pentru a avea noi discuții de cooperare.

Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale din România. Trebuie să transmitem semnale puternice din Europa. De aceea este nevoie ca europenii să rămână uniți. Consiliul European trebuie să ia decizii în această privință. Trebuie să transmitem semnale de susținere, inclusiv în Republica Moldova.

Încă din prima zi, Franța a spus că Rusia este o țară agresoare, care nu respectă integritatea teritorială și nici suveranitatea Ucrainei.

Și am luat măsuri. Dificultatea la ora actuală este că denunțăm această situație, sancționăm Rusia, dar să fim lucizi și să constatăm că noi nu suntem în război cu Rusia. E o chestiune de bun simț, sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală”.

La baza militară, pe lângă Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, sunt prezenți și premierul Nicolae Ciucă, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Emmanuel Macron a ajuns în România și a fost primit de Klaus Iohannis la Baza Kogălniceanu

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri atât particulare,  cât şi oficiale, se vor întâlni cu militarii dislocaţi în Baza „Mihail Kogălniceanu”, apoi vor susţine declaraţii de presă împreună.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, șefii statelor francez și român vor vorbi despre cele mai bune modalități de a întări în continuare Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, prin semnarea Declaraţiei Politice aferente.

Citeste si: Cine este tânărul marocan, în vârstă de 21 de ani, condamnat la moarte de către ruși. Prietenii lui susțin că este victima „jocurilor” rusești

De asemenea, cei doi președinți vor vorbi și despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în apărarea frontierei externe a Uniunii Europene.

În plus, se va mai vorbi și despre cum evoluează situația de securitate din regiune şi care e multitudinea de efecte aduse de războiul din Ucraina, dar și despre ajutorul acordat Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de repunerea pe picioare a acestei ţări.

Macron și Iohannis vor avea discuții despre ajutorul pe care-l vor oferi, în continuare, Republicii Moldova, care are probleme din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina. De asemenea, la Baza „Mihail Kogălniceanu” va fi prezent și premierul României, Nicolae Ciucă.

Citeste si: Declarația lui Emmanuel Macron, după câștigarea alegerilor prezidențiale în Franța 2022: „Anii ce vin nu vor fi liniștiți, vor fi istorici”

Emmanuel Macron a ajuns în România marţi seară, la Baza Kogălniceanu, unde a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Președintele Franței s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu” și a declarat că se va face tot posibilul pentru a opri războiul, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile de pace.

„Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi”, le-a transmis Emmanuel Macron militarilor francezi, mulțumind, de asemenea, Armatei române pentru primire și pentru colaborare.