A fost înregistrat al patrulea caz de variola maimuței în țara noastră. Bolnavul este contact direct cu primul diagnosticat

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 16 mar 2023, 05:40

Al patrulea caz de infectare cu variola maimuței a fost confirmat

Sursa: Istock

Al patrulea caz de variola maimuței a fost înregistrat în România. Este vorba de un bărbat în vârstă de 36 de ani care a intrat în contact cu primul pacient infectat. În momentul de față, acesta este internat în spital.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost diagnosticat cu variola maimuței. Acesta a intrat în contact cu primul pacient și, acum, este internat. Primul caz înregistrat în România a fost un tânăr de 26 de ani.

Acesta s-a prezentat la spital, spunând că simptomele au apărut începând cu data de 12 iunie. Cu toate acestea, starea lui de sănătate este una bună, conform Euronews.ro.

Citeste si: Al treilea caz de variola maimuței depistat pe teritoriul României! În ce stare este pacientul acum

Pentru a puta lupta cu noul virus, România ar putea intra în posesia a 4.500 de doze de vaccin. Alexandru Rafila a spus că ar putea fi vorba de 100.000 de doze.

„Comisia Europeană negociază undeva în jurul unei cantități de 100.000

de doze pentru toate țările membre. Noi avem 4,5% din populația Uniunii Europene, deci (vom primi, n.r.) undeva în jur de 4.500 de doze. Se fac 2 doze, deci e clar că ar fi beneficiari vreo 2.000 și ceva de persoane. Asta nu înseamnă că, pe viitor, nu vom avea cantități suplimentare. Asta este o primă fază. Așteptăm să se rezolve problema aprovizionării și autorizării în Uniunea Europeană a acestui produs”
, a spus acesta.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum se răspândește variola maimuței?

Variola maimuței nu se răspândește atât de repede pe cât s-ar crede, deoarece este nevoie de un contact apropiat între o persoană infectată și una sănătoasă.

„Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testați negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obișnuite. Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase.

Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului.

Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, a declarat Ministrul Sănătății.

Citeste si: După variola maimuței, o nouă boală sperie omenirea! Ce este gripa tomatelor și care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți

În urmă cu doar câteva zile, Alexandru Rafila spunea că primul caz confrmat în Ungaria nu are de ce să ne îngrijoreze.

„Nu are niciun fel de relevanță că a apărut la graniță. Virusul nu trece granița. Este importantă identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a pus acesta, potrivit Observatornews.ro.