LIVE UPDATE Ziua 114 de război în Ucraina. ”Podul lui Putin”, care face legătura între Crimeea și Rusi, ar putea sării în aer, amenință Ucraina

Autor: Madalina Maftei

Ucraina ar putea arunca în aer ”Podul lui Putin”, care face legătura între Rusia și Peninsula Crimeea.

Ucraina a lăsat joi de înțeles că se pregătește să atace podul construit de ruși peste Strâmtoarea Kerci. Serviciile militare ucrainene au publicat un document de 300 de pagini cu detalii despre construcția podului și au afirmat că informațiile sunt din surse oficiale, potrivit digi24.ro. 

De ce distrugerea Podului Crimeei ar fi importantă pentru ucraineni

Momentan, autenticitatea documentului nu a putut fi stabilită, dar acesta a fost dat publicității la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko declara că podul va fi „ţinta numărul unu”, dacă Kievul va

obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei, relatează agenția de presă dpa, preluată de Agerpres, potrivit sursa citată.

Supranumit ”Podul lui Putin”, construcția are o lungime de 19 kilometri și este singura structură feroviară( în plus de cea rutieră) dintre Rusia și Crimeea, provincia ucraineană anexată ilegal de statul rus în 2014.

 

Astăzi, podul este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând ca strâmtoarea Kerci să fie străbătută în mai puțin de o jumătate de oră.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Navele rusești se află în apropierea platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Dacă Ucraina ar reuși să lovească această construcție, beneficiile ar fi duble. În primă fază, ar obține o victorie simbolică de răsunet- mai uimitoare chiar decât scufundarea navei-amiral „Moskva” -, prin ruperea legăturii dintre provincia anexată și Rusia. Crimeea ar fi astfel izolată de Rusia, la care s-ar putea ajunge doar pe mare sau prin sudul Ucrainei.

Acest pod este numit și „Podul lui Putin”, pentru că președintele rus a ținut morțiș ca acest pod să fie construit rapid și s-a implicat personal, după anexarea Crimeei. Pentru șeful statului rus, bombardarea podului ar fi un afront personal.

Dar obiectivul armatei ucrainene este totodată și unul strategic. Podul este un punct de tranzit important pentru echipamentele militare, cum ar fi rachetele Bastion-P cu care rușii au lovit  pista aeroportului din Odesa. 

În plus, guvernul ucrainean a acuzat trupele ruse că transportă în Crimeea rezervele de grâu și utilajele agricole furate din zonele ocupate Melitopol și Herson.

Citeste si: Serghei Lavrov acuză Moldova de „cerșit” și spune că se vrea transformarea acesteia în a doua Ucraina: „O altfel de cerșetorie, în general, extorcare”