Astăzi, 20 iunie, Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier al României, a primit vestea pe care o aștepta. Acesta a fost achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu în ceea ce privește menținerea în funcție, împotriva legii, a senatorului Cristian Marciu, dar și în ceea ce privește nerespectarea unei decizii a instanței.
Conform romaniatv.net, cinci judecători de la instanța supremă sunt cei care au decis respingerea apelului în care a fost achitat complet, inițial, de către trei judecători care făceau partea din aceeași instanță.
Pe data de 15 decembrie 2020, Parchetul General a dispus trimiterea în judecată a fostului premier. Acesta a fost acuzat că, în perioada în care încă era în funcție, nu a făcut demersurile pentru ca senatorul Cristian Marciu să fie eliberat din funcția pe care o avea, după ce fusese declarată incompatibilitatea acestuia de a ocupa respectica funcție publică.
Citeste si: Decizia momentului făcută de Klaus Iohannis! Călin Popescu-Tăriceanu va fi urmărit penal
Mai mult decât atât, Cristian Marciu a fost și el trimis în judecată, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Care a fost decizia Parchetului General în ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu?
„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020. Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales.
Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina acestuia.
„Dosarul este legat de situaţia de incompatibilitate a unui membru al Senatului şi, sigur, procurorii cred că fac o confuzie. Ei consideră că preşedintele Senatului este şeful Senatului. Preşedintele Senatului nu are decât un singur vot şi trebuie să respecte anumite etape procedurale care presupun, în mod obligatoriu, desemnarea de către Biroul permanent a Comisiei juridice pentru analiza dosarului. Comisia juridică trebuie să facă un raport, pe care, ulterior, trebuie să-l supună votului plenului Senatului”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la finalul lunii ianuarie 2020, conform romania.europalibera.org.