Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit sfaturi noi pentru a ne proteja de variola maimuței, infecție rară despre care acesta spune că „nu ar trebui să ne îngrijoreze în mod deosebit”.
Alexandru Rafila, sfaturi pentru evitarea contaminării cu variola maimuței
Alexandru Rafila a făcut clarificări noi cu privire la recomandările pe care le-a făcut pentru evitarea infectării cu virusul care provoacă infectarea cu variola maimuței.
„Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit. (…) Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau relațiilor cu persoane necunoscute. (…) Cine își asumă astfel de riscuri, am dat o astfel de recomandare, în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat prelungit, prin intermediul secrețiilor.
Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care puteam să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoanele care sunt la risc pentru așa ceva (…)
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Repet, este sezonul estival, sunt multe evenimente în toată țara, în toată Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare ca să putem să ținem lucrurile sub control”, a declarat luni Alexandru Rafila.
România are aproape 400 de cazuri COVID -19 noi pe zi
De asemenea, Alexandru Rafilac a vorbit și despre pandemia provocată de coronavirus. Ministerul Sănătății susține că monitorizează zilnic evoluția cazurilor COVID-19 din România.
În acest context, Rafila a precizat că transmisibilitatea tulpinii sud-africane Omicron și a subvariantelor sale este foarte mare, iar trecerea prin boală sau vaccinarea „nu protejează împotriva transmiterii”, ci doar „împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile.”
„Avem aproape 400 de cazuri pe zi ca și medie. Am crescut de la 300 de cazuri pe zi în medie la 400 de cazuri pe zi. Germania înregistrează 100.000 de cazuri pe zi. Dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitalicești și mai ales servicii de Terapie intensivă a fost minimală în ciuda numărului mare de cazuri.
Sperăm să rămână la fel.
Faptul că raportăm săptămânal nu înseamnă că nu monitorizăm îndeaproape acest fenomen, dar în mod evident cifre legate de procentul de paturi de spital ocupate și procentul de paturi de terapie intensivă nu mai era relevant, era doar extrem de redus și nu avea rost o raportare zilnică a acestor parametri”, a completat Alexandru Rafila.