Klaus Iohannis a făcut anunțul mult așteptat despre „Via Carpatia”

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 mar 2023, 00:45

Klaus Iohannis a făcut anunțul despre „Via Carpatina”

Sursa: Facebook: Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a susținut ieri, 20 iunie, o conferință de presă, împreună cu omologii polonezi și cu omologii letoni, în care a vorbit despre „Via Carpatia”. Președintele României a spus că este nevoie de o „accelerare” pe plan intern pentru construcție.

Luni, 20 iunie, președintele României, Klaus Iohannis, alături de omologii din Polonia și de cei din Letonia, a vorbit despre „Via Carpatia”. Traseul rutier urmează să facă legătura între Marea Baltică și Marea Neagră și, pentru realizarea lui, este nevoie de o „accelerare” pe plan intern.

Klaus Iohannis a explicat modul în care „Via Carpatia” urmează să fie construită, spunând faptul că nu va fi „o autostradă nouă cap-coadă”.

Citeste si: Ucraina amenință cu aruncarea în aer a podului care face legătura între Crimeea și Rusia, cunoscut ca „Podul lui Putin”

Klaus Iohannis a adăugat că și Ucraina va avea legătură cu noul proiect

„Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap-coadă, de la Baltică până la Marea Neagră.

Această legătură va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există. Ideea este de a le lega în așa fel încât să avem o conexiune fluidă. Același lucru este valabil și pentru legătura pe calea ferată. Ministerele din transporturi din statele noastre negociază de ani de zile aceste chestiuni și, cum la noi se realizează în fiecare an și porțiuni de autostradă, și porțiuni modernizate de cale ferată, același lucru se întâmplă în Polonia, în Letonia și peste tot.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Klaus Iohannis cere tragerea la răspundere a invadatorilor ruși, după vizita efectuată în Irpin și în Kiev

Însă, pentru a avea conexiunea finalizată, evident că este nevoie de mai mult timp. Accelerarea se poate întâmpla în plan național. Și, de exemplu, după ce terminăm aici acest Summit, voi avea o întâlnire cu Premierul și, probabil, și cu miniștrii de resort, pentru a vedea noi, în România, cum putem să accelerăm implementarea acestor proiecte.

În paralel, cu siguranță, vom începe contactele și cu Ucraina, să vedem care dintre aceste proiecte existente – vă amintiți probabil că, în 2018, la București, am început o listă de proiecte de investiții prioritare

– care se potrivesc să fie conectate și la Ucraina, care sunt proiectele noi, și sunt convins că, până la anul, când vom avea întâlnirea la București, vom avea deja mult mai multe date și vom putea să știm cum să abordăm aceste noi proiecte și cum să le accelerăm pe cele care sunt deja acum în lista noastră și la care se lucrează”, a spus președintele României, conform romaniatv.net.

Cât costă „Via Carpatia”?

Proiectul „Via Carpatia” se ridică la o investiție de 11 miliarde de euro din partea României, bani ce vor fi utilizați pentru finalizarea celor 600 de km care lipsesc.

Până în acest moment, România a realizat doar 589 de km, aceștia reprezentând doar jumătate din totalul care trebuie efectuat.

„Via Carpatia” este un plan transnațional prin care sunt construite autostrăzi, plan la care au aderat: Ungaria, Slovacia, Polonia și Lituania, alături de Grecia, Bulgaria și România.