Marți, 21 iunie, forțele ruse au capturat mai multe localități din regiunea Lugansk. Volodimir Zelenski a recunoscut că în această zonă situația este foarte dificilă.
Joe Biden crede că războiul din Ucraina va deveni "un joc de așteptare"
Președintele SUA, Joe Biden, a mărturisit că nu se teme că ar putea să apară o ruptură între aliații SUA din Europa, în timp ce războiul din Ucraina continuă, informează CNN.
Cu toate acestea, Joe Biden a precizat că totul s-ar putea transforma într-un conflict prelungit. Întrebat despre riscul unei fracturi între aliați, Biden a răspuns: "Nu mi-e frică".
"Cred că, la un moment dat, acesta va fi un joc de așteptare. Ce pot susține rușii și ce va fi pregătită să susțină Europa. Acesta este unul dintre lucrurile despre care vom vorbi în Spania", a continuat liderul de la Casa Albă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Zelenski, mesaj pentru UE
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, marți seară, Uniunii Europene să impună cât mai repede un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, informează News.ro.
”Rusia trebuie să resimtă o creștere constantă a presiunii pentru război și pentru politica sa agresivă antieuropeană. O altă amenințare rusă la adresa Lituaniei, un alt val de presiune energetică, un alt lot de minciuni din partea oficialilor ruși cu privire la criza alimentară sunt toate argumente pentru a fi de acord cu cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni”, a afirmat liderul de la Kiev.
Miniștrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la un consens privind acordarea Ucrainei statutul de candidat pentru aderarea la blocul comunitar
Ministrul francez de Externe, Clement Beaune, a anunțat la sfârșitul întâlnirii cu ceilalți miniștrii de Externe ai statelor membre UE că:" Am ajuns la un consens total privind avansarea acestor inițiative și, în special, în cazul Ucrainei, posibilitatea de a confirma statutul de candidat pentru aderarea la UE cât mai curând posibil.”
Potrivit Reuters, procesul este susținut de toate cele 27 de țări membre UE, iar recomandarea Comisiei Europene va fi cel mai probabil aprobată în cadrul Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în 23-24 iunie.
“Lucrăm pentru a atinge punctul în care să-i putem transmite președintelui Vladimir Putin că Ucraina aparține Europei și că vom apăra din acel moment și valorile pe care Ucraina le apără”, a declarat ministerul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, anterior ședinței.
De asemenea, Reuters notează că și Republica Moldova va primi cel mai probabil statutul de candidat pentru aderarea la UE. Georgia însă trebuie să depășească blocajul politic din țară, potrivit biziday.ro.
Ucraina a solicitat aderarea la UE la câteva zile după invazia lansată de Rusia, dar speră să obțină acest statut încă din 2014.