Angajările la stat pe posturile vacante, suspendate de către Guvern. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 23 mar 2023, 03:20

Angajările la stat pe posturile vacante, suspendate de către Guvern

Sursa: Facebook: Marius Constantin Budai

Posturile vacante sau temporar vacante din administrația publică au fost suspendate de către Guvern pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, iar măsura a fost adoptată prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Guvernul a decis, prin intermediul unei ordonanțe de urgență ce a fost adoptată astăzi, 22 iunie, ca ocuparea posturilor vacante și a celor temporar vacante să fie suspendată începând cu data de 1 iulie și până pe 31 decembrie. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conform Ministerului Muncii, relatează digi24.ro, în cazul în care va fi nevoie urgentă de noi angajați, Guvernul va putea, prin intermediul unui memorandum aprobat în ședința de Guvern, să dea voie susținerea concursurilor și a examenelor necesare angajării.

Motivul pentru care Guvernul a decis acest lucru a fost acela de a scuti anumite cheltuieli necesare plății taxelor și a salariilor, din cauza problemelor economice pe care România le are.

Ce a transmis Ministerul Muncii?

„Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie şi până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu excepţia posturilor unice.

Citeste si: Marius Budăi cere adoptarea salariului minim european și în România, spunând că există riscul de a pierde „toată resursa umană”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, documentul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022”, a declarat Ministerul Muncii.

Salariile Ministerului Transporturilor și cele ale Ministerului Culturii au crescut

Cu toate că suspendarea angajărilor la stat a fost anunțată de câteva săptămâni, salariile Ministerului Transporturilor și ale Ministerului Culturii au crescut, iar Marcel Ciolacu a spus care este motivul din spatele acestei decizii.

„Existau două ministere, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii, care nu aveau acest 15%. Ce s-a întâmplat? Angajaţii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investiţii pe infrastructură mare – s-au mutat la CNI, din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai mari la dezvoltare.

Deci, depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat român, respectiv la fonduri europene şi la infrastructură mare şi populam o zonă de investiţii din bugetul de stat.

Era total anormal şi aici domnul Grindeanu a venit şi a explicat. La Cultură, nu vreau să vă spun ce salarii sunt în Ministerul Culturii, vă rog frumos să vă interesaţi, ca să vedeţi că a fost corect”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit playtech.ro.

Citeste si: Pensiile și salariile românilor ar putea să scadă. Impozitarea progresivă poate micșora veniturile acestora

„În primul rând, există o lege, Legea 153, la care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu. La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153”, a spus acesta și despre majorările salariale ale bugetarilor.