Vioara, care este unul dintre cele mai populare instrumente și poți găsi un instrument la prețuri convenabile, dar și la prețuri exorbitante. Desigur, faptul că vioara este disponibilă într-o gamă de preț foarte diversificată nu este motivul principal pentru această situație. Vioara înseamnă mult mai mult.
Vioara, care este folosită în multe genuri muzicale, a fost adoptată de muzica românească de-a lungul timpului. Să ne gândim la marii maeștri ai viorii precum George Enescu, Ciprian Porumbescu sau Ion Voicu. Au scris istorie în muzica țării noastre. Să nu mai vorbim de nume sonore ale muzicii internaționale. Așadar, dacă tocmai ți-ai început educația la vioară sau dorești să o faci, sau vrei să îi oferi copilului tău cursuri pentru a învăța să cânte la acest frumos instrument, cu siguranță ar trebui să citești acest articol.
Cu alte cuvinte, motive precum exprimarea mentalității și culturii într-un mod confortabil reprezintă printre principalele motive pentru oamenii care doresc să cânte la vioară.
Sfaturi pentru începători
Vioara, care este cel mai mic membru al familiei de instrumente cu coarde, este un instrument care are un loc activ în multe genuri muzicale . Una dintre cele mai frecvente este, deci, „Cum să alegi o vioară? ”.
Înainte să cumperi o vioară, dacă cunoști pe cineva care cântă sau înțelege la vioară, îți recomandăm cu siguranță să evaluezi împreună opțiunile și îți recomandăm să susții cunoștințele cu multe alte informații.
Cum să alegi o vioară
Înainte de a cumpăra o vioară, intervalul de vârstă și dezvoltarea fizică a celui care va cânta trebuie examinate cu atenție. Cel mai simplu mod de a efectua acest pas este de a extinde mâna stângă până la partea unde se află melcul viorii. Dacă brațul tău nu are dificultăți în a ajunge în această secțiune și poți controla cu ușurință vioara, atunci vioara pe care o vei cumpăra este potrivită pentru dimensiunea corpului tău.
Ca în cazul oricărui instrument, există puncte de luat în considerare atunci când alegi o vioară. A alege o vioară bună și potrivită și a nu avea niciun dubiu în această privință sunt lucruri care îl vor face pe violonist fericit.
Calitatea viorii este în mare parte legată de bugetul persoanei care va cumpăra vioara. Începătorii pot alege viori produse în serie, fabricate. Tonul este satisfăcător atâta timp cât nu se achiziționează produse foarte ieftine.
Dacă ești mai avansat în a cânta la vioară, poți căuta mărci de mai bună calitate sau viori lucrate manual. Dacă în jurul tău nu există nimeni care să te ajute să cumperi o vioară, poți obține cea mai bună vioară în limita bugetului tău .
Care sunt dimensiunile viorii?
În primul rând, dimensiunea viorii ar trebui decisă. Ar trebui să alegi ce dimensiune de vioară este mai potrivită pentru tine. Dimensiunile viorii sunt descrise ca 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 4/4. Vei întâlni aceste dimensiuni atunci când cumperi o vioară. Pe lângă fiecare dintre aceste definiții, este definită și o grupă de vârstă.
Dimensiuni de vioară și grupe de vârstă
Vioara 1/8 este cea mai mică dimensiune a viorii și este recomandată pentru grupa de vârstă 4-6 ani.
Sfert de vioară sau vioara 1/4 este recomandată pentru grupa de vârstă între 6 și 8 ani.
Jumătate de vioară sau 1/2 este vioara pentru grupa de vârstă 8 și 10 ani. Dimensiunile sale sunt jumătate din dimensiunea unei viori obișnuite.
Vioara trei sferturi sau 3/4 este un tip de vioară potrivit pentru persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani.
Vioara plină sau vioara 4/4 Muzicale.ro, este un tip de vioară potrivit din punct de vedere structural pentru persoanele cu vârsta de peste 13 ani. După această etapă, nu există o vioară diferită pentru vârstele mai înaintate.
Selecția lemnului din care este făcută vioara
Conceptul de vioară de calitate este definit de măiestria și lemnul folosit. La viori de calitate, capacul inferior, gâtul Mi și lateralele sunt din arțar. Lemnul preferat în construcția capacului superior este de obicei molid sau brad. Grosimea capacului nu trebuie să fie prea mare.
Acestea sunt caracteristicile comune utilizate în selecția viorii și mai ales a unei viori de calitate. Violoniștii celebri folosesc și viori din diferite lemne. Depinde de tonul pe care aceștia doresc să îl obțină de la vioară.
Coradrul, bărbia și cheile sunt realizate din lemn de abanos datorită reținerii bune a umidității și a rezistenței ridicate la tracțiune. Dacă lemnul de abanos nu este printre opțiunile tale, poți încerca și lemnul de trandafir.
Melcul viorii
Orificiile melcului nu trebuie să fie prea largi. La instrumentele din lemn, cu cât se folosește mai mult lemn de calitate, cu atât mai curată va fi alungirea sunetului.
Lustruirea viorii
Unele instrumente cu coarde, cum ar fi vioara, folosesc un tip special de lustruire. Este vorba despre un lac, numit Shellac, ce conferă un aspect natural, în timp ce se asigură că vioara poate respire și nu este sensibilă la umezeala cauzată de transpirația celui care cântă.
Lacul Shellac, care este folosit mai ales în viori de calitate și lucrate manual, este un alt factor care are un efect pozitiv asupra tonului viorii. Utilizarea lacurilor de culoare deschisă și naturale este unul dintre aspectele care trebuie luate în considerare atunci când alegi o vioară.
Tonalitatea viorii
Tonalitate viorii variază de la persoană la persoană. Unora le plac tonurile mai vaporoase, în timp ce alții doresc ca vioara să aibă un sunet de bas. Aceste caracteristici sunt rezultate care depind în întregime de gustul muzical al cuiva. La urma urmei, tu vei cânta la acel instrument. Din acest motiv, cea mai sănătoasă decizie pentru tine va fi să alegi ce tonalitate îți place mai mult.