Alertă alimentară! Focar de salmonella, descoperit la cea mai mare fabrică de ciocolată din lume

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 apr 2023, 00:35

Focar de salmonella, descoperit la cea mai mare fabrică de ciocolată din lume

Sursa: Istock

Un focar de salmonella a fost descoperit la cea mai mare fabrică de ciocolată din lume. Din acest motiv, producția a fost oprită. Fabrica aparține gigantului Barry Callebaut și se află în Wieze, un oraș din Belgia.

Un focar de salmonella a fost descoperit la o fabrică de ciocolată ce aparține gigantului Barry Callebaut, o companie din Elveția. Conform Daily Mail, relatează gandul.ro, fabrica se află în orașul Wieze, din Belgia.

Fabrica asigură producția loturilor angro pentru mai mult de 70 de companii, printre acestea numărându-se: Nestle, Hershey, Unilever și Mondelez. Din cauza pericolului, producția a fost oprită de urgență.

„Toate produsele testate au fost blocate. Barry Callebaut contactează în prezent toți clienții care ar fi putut primi produse contaminate. Producția de ciocolată din Wieze rămâne suspendată până la noi ordine”, a spus Korneel Warlop, purtătorul de cuvânt, după descoperirea focarului de salmonella.

Ce este salmonella?

Salmonella este o infecție destul de periculoasă, deoarece, în unele cazuri, poate provoca decesul persoanei infectate.

Aceasta poate să provoace tulburări destul de grave ale tractului intestinal și favorizează apariția unor simptome extrem de neplăcute.

Citeste si: ALERTĂ alimentară! Ce s-a aflat despre un aliment cumpărat de milioane de români?

Salmonella se regăsește în produsele alimentare de origine animală. Aici se încadrează: ouăle, lactatele și carnea crudă. În unele situații, salmonella poate fi contactată și în urma consumului de fructe și de legume, conform domestos.com.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dacă igienizarea camerelor, în special a băilor și a bucătăriilor, nu este făcută așa cum trebuie, salmonella se poate răspândi cu foarte mare ușurință. Simptomele se fac resimțite după 72 de ore, însă cele mai comune simptome sunt:

  • Dureri de cap,
  • Amețeală,
  • Diaree,
  • Crampe stomacale,
  • Frisoane,
  • Febră

Alimente cu salmonella, descoperite în România

La începutul acestui an, un lanț de hipermarket-uri din România anunța că retrage de pe piață mai multe loturi de puple de pui cu spate, după ce au fost contaminate cu salmonella. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Produsele trebuiau să expire pe data de 23 octombrie 2022, iar puiul cu salmonella a fost comercializat în magazinele din: Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, Pitești, Oradea, Galați, Deva, Constanța și București.

„În cazul în care ați cumpărat produsul menţionat, vă rugăm să nu îl consumaţi şi să îl returnaţi în magazine până pe 04.02.2022, urmând să primiţi contravaloarea acestuia. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente cauzate de acest incident”, s-a arătat în anunțul retailer-ului, conform digi24.ro.

Citeste si: Ficatei de pui toxici: cum iti dai seama ca ficateii sunt toxici

De asemenea, mai mult de 260.000 de oură au fost oprite de la comercializare, după ce s-a descoperit că erau contaminate cu Salmonella. Loturile au fost retrase din mai multe magazine din Capitală.

Descoperirea a fost făcută în urma mai multor controale efectuate de către Inspectorii Autorității Sanitar Veterinare, relatează digi24.ro.