Traian Băsescu atacă la CCR decizia prin care a rămas fără paza SPP și fără vila de protocol

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 iul 2022, 11:21

Traian Băsescu atacă la CCR decizia prin care a rămas fără paza SPP și vără vila de protocol

Sursa: Facebook: Traian Băsescu

Traian Băsescu a decis să atace la Curtea Constituțională legea prin care a rămas atât fără protecția SPP, cât și fără vila de Protocol. Fostul președinte al României a rămas fără aceste privilegii, după ce a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea.

După ce a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea, s-a decis ca Traian Bpsescu să fie evacuat din vila de protocol și să i se retragă și dispozitivul de protecție. Inițial, fostul președinte a pierdut procesul, însă, ulterior, a obținut sesizarea Curții Constituționale din partea Curții de Apel București.

În cazul în care judecătorii CCR vor declara că modificările aduse Legii 406/2001 au fost neconstituționale, Traian Băsescu va putea beneficia, din nou, de privilegiile pe care le-a pierdut.

Amer Jabre, judecătorul care a dispus sesizarea CCR, declară că o „îndoială serioasă” există în ceea ce privește constituționalitatea modificărilor ce au fost aduse Legii 406/2001. Mai mult decât atât, acesta a cerut analizarea unui articol regăsit în Codul Administrativ.

În luna martie a acestui an, Traian Băsescu a primit, din partea Instanței supreme, decizia definitivă conform căreia a fost colaborator cu Securitatea.

Din acest motiv, i s-a impus fostului președinte al României să evacueze vila de protocol în care locuia, în timp ce SPP i-a transmis că, din acel moment, nu va mai beneficia de protecția oferită din partea Statului.

Citeste si: Traian Băsescu face primele declarații despre flota României și neagă faptul că ar fi fost omul Rusiei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În consecință, Traian Băsescu și-a achiziționat un penthouse în valoare de peste jumătate de milionde euro, în care s-a mutat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Ce se arată în dispozitivul instanței în legătură cu Traian Băsescu?

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14,

alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei « şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia ». Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată.
Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”,
se arată în dispozitivul instanței, conform Agerpres, relatează romaniatv.net.

Citeste si: Traian Băsescu nu a plecat din vila de protocol, deși a fost somat. Ce riscă fostul președinte al României

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut

calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, este prevăzut în art.3 din Legea 406/2001, introdus în octombrie 2021 și în urma căruia Traian Băsescu a pierdut privilegiile pe care le avea.