Reacția salvamarului în momentul în care s-a aflat că un rechin se află în apele coastei Sahl Hasheesh, în Egipt. O femeie a povestit totul: „A râs de mine”

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 apr 2023, 02:00

Martorii povestesc că salvamarul nu ar fi intervenit la timp pentru a preveni tragedia din Egipt

Sursa: unsplash

O dublă tragedie a avut loc în Egipt, după atacul unui rechin, în stațiunea Hurghada. Prima victimă a fost o femeie din Austria, iar ulterior s-a confirmat și decesul unei turiste din România. Care a fost reacția salvamarilor înainte de producerea tragediei?

Două femei au fost ucise de un rechin în timp ce se aflau în vacanță în Egipt, mai exact în stațiunea Hurghada. Cea de-a doua victimă este o româncă în vârstă de 44 de ani, trupul neînsuflețit al acesteia fiind descoperit la câteva ore după primul atac în care a murit o austriacă de 68 de ani. Ce au povestit turiștii care au văzut scenele dramatice și cum au reacționat salvamarii?

Cum a reacționat salvamarul în momentul în care a fost anunțat că este un rechin în apă?

Vestea că două turiste au fost ucise în urma atacului unui rechin în Egipt a făcut rapid înconjurul lumii. Cele două victime sunt o austriacă în vârstă de 68 de ani și o româncă de 44 de ani, ambele aflându-se în vacanță, în stațiunea Hurghada. 

O persoană care a asistat la scenele dramatice petrecute în Egipt povestește că salvamarii nu ar fi luat în seamă avertismentele și că nu ar fi intervenit la timp pentru a putea

preveni această dublă tragedie. O femeie a povestit că în momentul în care l-a anunțat pe salvamar că în apă există un rechin, acesta a zâmbit și i-a cerut să se calmeze, asigurând-o că nu există această posibilitate. La câteva minute distanță a avut loc tragedia, martorii asistând neputincioși la atacul rechinului. 

Femeia care a văzut de pe margine întreaga întâmplare povestește că dacă salvamarul ar fi reacționat la timp și i-ar fi avertizat pe turiști de pericol, atunci poate că tragedia ar fi putut fi prevenită.

„Salvamarul a râs de mine după ce l-am anunțat ce am văzut, trecând foarte aproape pe lângă mine, în apă. Înaintea noastră, trei persoane l-au avertizat că este un rechin în apă, dar nu făcea nimic. Văzând că înotam cu prietena mea cât de repede puteam spre pod, a sărit după mine și l-am avertizat imediat ce am văzut. Mi-a zis să mă calmez, așa ceva nu se poate, precis că am văzut un delfin și râdea chiar și după ce m-a scos.

Văzând că nu ne calmăm, a sărit în apă, spunând (râzând) „I go to check it”. Efectiv nu credea pe nimeni. Ce prost trebuie să fii să sari în apă dacă lumea îți spune așa ceva. După câteva minute s-a întâmplat ceea ce nu trebuia să se întâmple... Nu știu care trebuia să fie reacția perfectă din partea noastră (a martorilor), dar un lucru este sigur: ei nu sunt absolut deloc pregătiți pentru așa ceva.
Nici pentru o simplă rană. Mă refer la salvamarii din zona de mare. Zero.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Încă după prima avertizare trebuia să reacționeze imediat, să fluiere, să scoată oamenii din apă, pentru siguranța oamenilor.

Bine că pentru fiecare prostie fluieră, dar acum nu s-a întâmplat nimic. Suntem șocați cu toții, și cei care l-au văzut în apă, și cei care s-au uitat la întâmplări din afară, neputând să ajute că efectiv nu aveau cum.

Nici măcar un walkie-talkie nu aveau să comunice unul cu altul. Foarte dezamăgitor. Poate dacă reacționau în timp, femeia ar trăi încă. Așa nu avea șanse deloc. A sângerat la locul accidentului. Deși se zice că a murit după ce a fost transportată la spital, dar hm... după așa un accident... Și ce s-a întâmplat după aceea? Lumea a luat cina, s-au distrat mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Pentru că mulțimea nu a știut ce s-a întâmplat. În afară de puținii care au știut despre accident, hotelul nu a spus nimănui nimic... Absolut incredibil și șocant. Un lucru știm: niciodată nu mai mergem în Egipt. Prima și ultima dată.”, a povestit o femeie care a fost martoră la tragedia din Egipt, potrivit stirileprotv.ro.

Citeste si: Prima fotografie cu femeia sfâșiată de rechinul Mako. Cine era turista atacată de rechin în Egipt

Decizia luată de autorități după atacul rechinului din Egipt 

În urma tragediei petrecute în Egipt, autoritățile au luat decizia de a forma o comisie care să examineze exact cum a avut loc atacul, dar și care sunt motive științifice care au stat la baza acestuia. Mai mult, autoritățile au emis un ordin de suspendare a tuturor activităților în zona în care au avut loc cele două atacuri.

Hurghada este o stațiune renumită pentru corali, aceasta fiind alegerea foarte multor români care merg în vacanța de vară în Egipt. 

Citeste si: FILMUL tragediei în cazul celor două femei sfâșiate de un rechin, în Egipt. Ce făceau în momentul atacului