Ministerul Finanțelor anunță creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice de la 1 AUGUST. Ce alte măsuri mai cuprinde proiectul de modificare a Codului Fiscal

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 05 apr 2023, 02:45

Creșterea accizelor la tutun și alcool. Noi modificări în Codul Fiscal

Sursa: Pixabay

Ministerul Finanțelor anunță creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice de la 1 august 2022. Ce alte măsuri mai cuprinde proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Ministerul Finanțelor a publicat luni proiectul de modificare a Codului Fiscal. Printre principalele  măsurile care urmează să intre în vigoare se numără și creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice, dar și creșterea impozitului pe dividente de la 5% la 8 %. 

Citeste si: Medicamentele fără prescripție medicală, mai scumpe cu 25%

Accizele pentru ţigarete, alcool şi băuturi alcoolice, majorate de la 1 august 

Primele măsuri cuprinse în proiectul de modificare al Codului Fiscal vor intra în vigoare începând cu data de 1 august 2022, anunță Ministerul Finanțelor. Printre noile măsuri care vor fi implementate luna viitoare se numără și creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice, dar și creșterea impozitului pe dividente de la 5% la 8 %.  

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art.

10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete.

În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025.

Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr.

1", se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de modificare a Codului Fiscal. 

Aceasta prevedere intră în vigoare începând cu data de 1 august 2022, dată la care accizele pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice vor fi majorate. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Este oficial: Alocațiile pentru copii, majorate la 950 de lei. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

Alte modificări ale Codului Fiscal 

Creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice nu este singura modificare cuprinsă în proiectul Ministerului Finanțelor care va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2022. 

Printre principalele schimbări cuprinse în proiectul de mofificare a Codului Fiscal se află și creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, dar și abrogarea scutirii de la plata a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere. 

Creșterea impozitului pe dividende

Regimul fiscal aplicabil dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române/persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al UE Se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.

Abrogarea scutirii de la plata impozitului

Abrogarea scutirii de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere 

Ministerul Finanţelor (MF) propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni noaptea de MF.

„Se propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, având în vedere atât abrogarea Legii nr. 170/2016 la data de 1 ianuarie 2023, cât şi faptul că din analiza efectelor aplicării măsurii, a rezultat faptul că aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicată pentru un număr redus de contribuabili”, se precizează în document.

Citeste si: Românii ar putea ieși la pensie mai repede! Noi categorii de salariați sunt vizate să se pensioneze mai devreme  

De asemenea, în proiect se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilităţile fiscale, numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 şi pct. 7 din Codul fiscal.

Prevederea va intra în vigoare la data 1 ianuarie 2023 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.

Sursă: Ministerul Finanțelor, Agerpres