Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre profesorii care fac meditații. Ce se întâmplă cu veniturile acestora

Autor: Andreea Buinoschi

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre profesorii care fac meditații

Sursa: Facebook: Klaus Iohannis

Klaus Iohannis susține impozitarea veniturilor profesorilor provenite din meditații. Președintele a declarat că niciun cadru didactic nu trebuie exceptat de la această regulă.

Ieri, 5 iulie, în cadrul unei conferințe de presă ce a fost susținută la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat că profesorii care fac meditații trebuie să plătească impozit pe aceste venituri, fără nicio excepție.

Klaus Iohannis a declarat că toate persoanele care fac un venit suplimentar trebuie să îl declare și, automat, trebuie să plătească impozit.

„Cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit.

ANAF-ul are treabă cu colectare acestor impozite şi cu verificarea. Acum, dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speţă, dar nu se pot accepta excepţii.

Cine realizează un venit, trebuie să plătească un impozit corespunzător. Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde de realizată evaziune pe scară un pic largă, atunci colectarea poate să mai devină mai eficientă. Cred că mai există profesori care fac meditaţii şi cred că plătesc impozit”, a spus Klaus Iohannis, conform romaniatv.net.

Klaus Iohannis vrea impozitarea profesorilor, iar aceștia trebuie să își facă PFA

Potrivit romaniatv.net, profesorii care fac meditații trebuie să își facă PFA, urmând să se înregistreze la Registrul Comerțului. De asemenea, aceștia vor trebui să dea bon fiscal elevilor, să depună declarația unică și, nu în ultimul rând, să plătească taxele aferente la stat.

Citeste si: Preşedintele Iohannis a promulgat legea care modifică, de la 50 la 5 ani, perioada de arhivare la ANAF a documentelor financiar-contabile

„În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

– fie pe baza normelor de venit;

– fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Citeste si: Surse: Care vor fi noile deduceri din Codul Fiscal și cum vor arăta noile grile de impozitare. Anumite taxe pe proprietate vor suferi modificări

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.

În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează  integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Impozitul anual datorat se stabilește prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, în limita impozitului datorat, costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscal”, se arată în ghidul ANAF.