Pământul, lovit de o furtună solară. Specialiștii explică fenomenul

Autor: Bianca Vidoi

Cum va afecta furtuna solară Pământul pe 6 iulie

Sursa: unsplash

Furtuna solară poate întrerupe semnalele radio și intensifica aurora boreală.

Acestea sunt doar câteva probleme pe care această furtună le poate cauza Pământului. Ultima furtună geomagnetică a distrus 40 de sateliți Starlink, deținuți de Elon Musk.

Cum se formează furtunile solare

Furtunile solare sunt produse datorită activității soarelui, aceste se întâlnesc cu câmpul magnetic al pământului, cu toate că este la o distanță considerabilă față de acesta. Rachetele de masa și ejcțiile de masa coronală sunt două fenomene ce apar în urma acestor furtuni solare.

,, Aceste erupții generează un vânt solar și explozii de particule care călătoresc în direcția planetei noastre.

Odată ce intră în câmpul magnetic al Pământului, se poate genera o furtună geomagnetică care poate dura câteva zile. În cadrul furtunii solare avem activitate magnetică la suprafața soarelui și care poate provoca pete solare. Dacă aceste pete solare sunt mai mari, ele pot provoca flăcări solare. Toate aceste activități sunt adesea pline de astm bronșic de la soare.

Când această plasmă este ejectată, are loc al doilea fenomen cunoscut sub numele de ejecții de masă coronală.’’, potrivit meteorologiaenred.com.

Citeste si: Prognoza meteo ANM miercuri, 6 iulie 2022. Crește instabilitatea atmosferică. ANM a emis cod galben și portocaliu de ploi, vijelii și descărcări electrice

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum afectează furtunile solare planeta?

În cele mai grave situații, furtunile solare pot elimina electricitatea din întreaga lume, pot afecta comunicația și sateliții, se poate ajunge chiar și la incendii de vegetație. Păsările și alte animale sensibile la schimbările acestea vor fi dezorientate și atrase de câmpul magnetic al planei ar putea să moară. De altfel, și astronauții are trebui să se teme de această furtună deoarece sunt predispuși radiațiilor, care sunt dăunătoare pentru organismul uman.

Furtuni solare au mai avut loc și în trecut, în anul 1859, cea mai intensă furtună solară a avut loc, dispozitivele electromagnetice nu au funcționat la fel de exact, aurora boreală a putut să fie văzută din zone de unde nu ar fi observată în mod normal. Altele mai puțin periculoase pentru pământ au mai fost și în anii 1958, 1989 și 2000, unde au existat daune și întreruperi ale sateliților, conform meteorologiaenred.com.

Experții încearcă să găsească soluții pentru a întări mijloacele de apărare ale Pământului împotriva fenomenelor spațiale de acest tip. 

Citeste si: 32 de țări în care Starlink a devenit funcțional. În România serviciul costă 529 lei pe lună