Un milion de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente și mese calde au fost emise până miercuri, 6 iulie, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Citeste si: 5 milioane de pensionari au primit o veste proastă despre pensii. Despre ce este vorba
Au fost emise un milion de carduri pe care se încarcă ajutorul 250 de lei pentru alimente și mese calde
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri, deși ajutorul pentru alimente trebuia să vină de la 1 iunie.
MIPE poartă negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a oferi acest sprijin până în 2027.
„Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme”, potrivit comunicatului transmis de reprezentanții instituției.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Angajaţii care vor plăti mai puțin la impozit. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: „Vor exista deduceri”
Reprezentanții ministerului își justifică întârzierea din sunt cauza crizei globale de cipuri.
„Vreau să știți că, deși penuria mondială de cipuri, precum și diverse probleme întâmpinate la nivel logistic în procesul de distribuire au creat dificultăți, mobilizarea este exemplară. Emitenții și Poșta lucrează inclusiv în weekend pentru a urgenta procedura, astfel încât cardurile să ajungă la oameni cât mai repede. Cert este că niciun beneficiar nu va rămâne fără sprijin, acest lucru este garantat. Acum este cea mai grea etapă, până se distribuie toate cele 2,5 milioane de carduri, pentru următoarele tranșe totul va fi mult mai cursiv”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Ce trebuie să știe beneficiarii de carduri sociale
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:
- Producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),
- Împlicuirea şi distribuirea la nivel național de către Poșta Română,
- Încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale stabilește listele cu beneficiari, iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.
Până la finalul lunii, aceste vouchere vor fi încărcate o dată la două luni cu 250 de lei, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
De asemenea, beneficiarii cardurilor vor primi și scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.
Important de reținut este faptul că aceste carduri pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazul în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Citeste si: Românii pot primi tichete de masă în valoare de 30 de lei începând de la 1 iulie
Pentru a putea afla soldul curent/ suma disponibilă pe card și pentru alte informații, beneficiarii sunt rugați să apeleze Serviciul Clienți al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03 Sodexo: 021 204 46 64 UP România: 0374 66 22 73
Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:
- Luni- Poșta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;
- Marți- Emitenții trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;
- Miercuri- Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;
- Joi și Vineri- Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;
Lista magazinelor unde pot fi utilizate voucherele
Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.
Aici găsiți răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări pe tema utilizării voucherelor.
Cine primește voucherele sociale
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.