LIVE UPDATE Ziua 134 de război în Ucraina. Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, îi cere lui Putin să îl lase să atace Kievul

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 07 apr 2023, 00:50

În cea de-a 134-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă. Urmează o perioadă crucială pentru Ucraina.

Ucraina anchetează 21.000 de cazuri de crime de război comise de Rusia de la startul ofensivei militare. Volodimir Zelenski afirmă că în sfârșit simte că armele primite de la parteneri au început să aibă o eficiență foarte bună și că „toți criminalii, torționarii și violatorii ruși vor fi trași la răspundere”.

Citeste si: Președintele din Sri Lanka îi cere ajutorul lui Putin după ce țara a intrat în criză economică

UPDATE ORA 14:25. Kadîrov îi cere lui Putin să îl lase să atace Kievul

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, îi cere permisiunea președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l lăsa să atace capitala Ucrainei.

„Săptămâna aceasta, după cum știți, am eliberat complet întregul teritoriu al LPR-ului de ticăloșii cu gândire naționalistă. Da, aceasta este, fără îndoială, o realizare istorică și fatidică pentru Lugansk, dar cel puțin pentru noi, cecenii, operațiunea specială este încă departe de a se termina.

Sperăm cu disperare că ni se va oferi oportunitatea de a ajunge la Kiev, dacă este necesar, și de a pune capăt rămășitelor teroriștilor care au fugit din Republica Cecenă. Acești șobolani sunt căutați. Îi căutăm de multă vreme. Acum au apărut în capitala Ucrainei. Și sper cu adevărat că comandantul nostru șef suprem, președintele Vladimir Putin, va da un ordin și va trimite unitățile noastre să-și regleze conturile cu cei de mai sus.

M-am întâlnit în mod solemn cu comandanții și luptătorii distinși din rândul personalului. În numele meu și în numele președintelui rus Vladimir Putin, am transmis cuvinte sincere de recunoștință militarilor noștri care și-au îndeplinit cu onoare datoria.

Forțele noastre speciale au demonstrat succese colosale în cursul operațiunii militare speciale. Astfel, ele au pus capăt oricăror speculații privind izolarea poporului cecen de glorioasa noastră Patrie- Rusia

, a transmis liderul cecen în mesajul postat pe Telegram.

Citeste si: Polonia a intrat în vizorul Belarusului: „În cazul declanşării unui conflict, teritoriul Poloniei şi infrastructura sa militară se transformă în obiectivul principal”

UPDATE ORA 13:00. Trupele ucrainene au instalat un steag ucrainean de mari dimensiuni pe Insula Șerpilor

Rusia a capturat avanpostul de importanță strategică din Marea Neagră în prima zi a invaziei la scară largă, pe 24 februarie. Ucraina

a recucerit Insula Șerpilor la 30 iunie, transmite The Kyiv Independent.

 

Ucraina anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război

Ucraina a anunțat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de Rusia de la începutul războiului, informează BBC, citată de  News.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că în fiecare zi a primit rapoarte cu privire la 200-300 de crime de război.

Cu toate că multe procese vor avea loc in absență, Irina Venediktova consideră că trebuie să se facă dreptate și de aceea întregul proces trebuie să continue.

Citeste si: Noi schimbări în ceea ce privește pregătirea românilor pentru război. Anunțul a fost făcut de MApN

Mai mult, Venediktova a mai precizat că soldații ruși care au ucis, au torturat sau au violat civili trebuie să înțeleagă că este doar o chestiune de timp până când vor ajunge în instanță.

În luna mai, Venediktova spunea că au fost identificați aproximativ 600 de suspecți.

Zelenski: Armele occidentale funcționează foarte puternic

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armele pe care le-a primit Kievului de la țările occidentale "au început să funcționeze foarte puternic".

"În sfârșit se simte că artileria occidentală, armele pe care le-am primit de la partenerii noștri, a început să funcționeze foarte puternic. Precizia sa este exact așa cum era necesar. Apărătorii noștri bombardează depozitele și a alte puncte care sunt importante pentru logistica ocupanților", a remarcat el, potrivit Baha.com, citat de stirileprotv.ro.

De asemenea, Volodimir Zelenski a precizat că soldații ucraineni avansează în acest moment în sudul țării, în special în regiunile Herson și Zaporojie, adăugând că Ucraina nu va ceda Moscovei nicio parte din teritoriul său și că "întregul teritoriu suveran al Ucrainei va fi ucrainean".

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 133 de război în Ucraina. Rușii continuă luptele pentru a cuceri regiunea Donețk. Primii militari ucraineni au ajuns în Marea Britanie pentru a fi instruiți

"Astăzi, publicul larg a devenit conștient de faptul că în sudul țării noastre, în zonele ocupate, accesul la rețelele de socializare, messenger și YouTube a fost închis. Forțele rusești au blocat orice posibilitate ca oamenii să afle adevărul despre ceea ce se întâmplă și despre potențialul nostru, pe care îl creștem treptat", a declarat Zelenski.

Volodimir Zelensi i-a îndemnat pe toți cei care pot, să le transmită oamenilor din zonele ocupate, că armata ucraineană lucrează la recuperarea teritoriilor sale.

"Folosiți orice ocazie pentru a le spune oamenilor din zonele ocupate că ne amintim de ei și că luptăm pentru ei. Luptăm pentru întregul nostru sud, pentru întregul Donbas ucrainean- cea mai brutală confruntare este în prezent acolo, lângă Sloviansk și Bakhmut. Luptăm pentru regiunea Harkov. Ocupanții nu ar trebui să creadă că timpul lor pe acest pământ este de lungă durată și că superioritatea artileriei lor este eternă", a adăugat președintele Ucrainei, anunță  Al Jazeera.

Germania: Rusiei nu i se poate permite să folosească reuniunea G20 ca platformă

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că nu trebuie să i se permită Rusiei să folosească reuniunea G20 ca platformă, având în vedere războiul din Ucraina.

"Este în interesul nostru al tuturor să ne asigurăm că dreptul internațional este respectat și aderat. Acesta este numitorul comun", a declarat Annalena Baerbock într-o declarație înainte de sosirea sa în Bali.

"Și este, de asemenea, motivul pentru care nu vom sta pur și simplu deoparte și nu vom permite Rusiei să folosească reuniunea ca platformă", a adăugat ministrul de Externe al Germaniei, potrivit Al Jazzera.