Toți pensionarii trebuie să știe! În ce condiții poți ieși mai devreme la pensie și cât costă șase ani de vechime în câmpul muncii

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 07 apr 2023, 02:05

Toți pensionarii trebuie să știe! În ce condiții poți ieși mai devreme la pensie și cât costă șase ani de vechime în câmpul muncii

Sursa: PixaBay

În 2021, Parlamentul a aprobat OUG 163/2020, prin care românii care nu au destulă vechime în muncă pentru a încheia un contract cu casele de pensii își pot cumpăra șase ani de vechime.

Majoritatea oamenilor care își cumpără ani de vechime în câmpul muncii sunt cei care lucrează în străinătate sau care s-au mutat în țări precum Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Canada sau Statele Unite. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru începutul anilor 2000.

Cum poți să ieși mai devreme la pensie și cât costă șase ani de vechime în muncă

Conform statisticilor, contribuțiile la nivelul salariului minim brut pe economie sunt de 2.550 de lei. Așadar, oamenii plătesc lunar 638 de lei. Pentru șase ani de vechime, românii trebuie să scoată din buzunar 46.000 de lei.

„Nu avem o bază limitată în ceea ce privește suma pentru care să se calculeze și să se plătească contribuțiile. Dacă discutăm de această posibilitate de încheiere a unui contract de asigurare care poate fi suplimentar față de veniturile salariale care sunt obligatorii în ceea ce privește includerea acestora în baza de calcul a contribuțiilor, atunci discutăm

într-adevăr în funcție de potențialul pe care îl are fiecare persoană.

Citeste si: Au fost emise un milion de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din păcate însă se recurge la această situație mai ales în cazurile persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare și doresc să își completeze acel număr de 15 ani cât este reglementat în prezent de lege pentru a obține o pensie. Puține sunt cazurile în care persoanele își încheie un contract de asigurare suplimentar pentru a-și mări baza de calcul și în mod direct pentru a-și suplimenta punctajul obținut.

Ați văzut că sumele care sunt calculate pentru un număr de șase ani, sunt calculate pentru salariul minim pe economie. Pentru că dacă discutăm de un minim obligatoriu este acest salariu minim pe economie pentru care să se calculeze contribuțiile. Ați văzut că suma este una consistentă. De aceea nu foarte multe persoane își pot permite să achite aceste sume mai ales în situația celor care, așa cum spuneam, sunt în așteptarea pensiei și vor să atingă acest obiectiv.

Mai sunt și situații în care unele persoane fie și-au pierdut locul de munca, fie din anumite motive au încetat calitatea de asigurat și atunci vin să își realizeze stagiul complet de cotizare utilizând această formulă de asigurare individuală.

Citeste si: Românii primesc în iulie un ajutor de 456 de euro de la stat! Un nou program de sprijin va fi lansat luna aceasta

Legislația privind contractul individual de asigurare a fost modificată de-a lungul timpului în sensul că fie perioada pentru care se putea plăti această contribuție era cea din ultimii cinci ani, iată că acum discutăm de șase ani dar în această situație trebuie precizat că nu se poate încheia contract individual de asigurare în vederea obținerii pensiei anticipate sau a pensiei de invaliditate”, a explicat secretarul de stat, Doina Pârcălabu, în cadrul unei emisiuni televizate, citată de România TV.