Un efectiv de pui broiler a fost găsit infectat cu Salmonella typhiumurium, iar o anchetă a fost deschisă imediat în acest sens. Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-au deplasat la ferma cu pricina, din Constanța.
În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că întregul efectiv de pui a fost comercializat ilegal, infectat cu Salmonella, încălcând prevederile legislației sanitare veterinare.
Puiul infectat cu Salmonella a încălcat mai multe prevederi sanitare
Conform ANSVSA, înainte de comercializarea puilor: nu au fost realizate analize de laborator, nu s-au consemnat date ale cumpărătorilor, nu au fost stabilite elemente cu privire la starea de sănătate a efectivului și, de asemenea, nu a fost eliberat niciun certificat care să ateste starea de sănătate a mijloacelor de transport care au fost utilizate.
Citeste si: Alertă alimentară! Produs consumat de români, retras de la raft. Pericol pentru sănătate
Așadar, mai multe înștiințări au fost emise către Instituția Prefectului Constanța și către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, bazate pe gravitatea faptelor.
„Menționăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceștia vin în contact, puii comercializați fiind de vârstă mică, destinați pentru creștere, nu pentru abatorizare”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Serviciile veterinare și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Constanța și cei ai Serviciului de Investigare a Infracționalității Economice realizează o anchetă în urma descoperirilor făcute, conform romaniatv.net.
Un focar de Salmonella a fost descoperit în Belgia
În urmă cu aproximativ o săptămână, la cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, localizată în Wieze, un oraș din Belgia, a fost descoperit un focar de Salmonella.
Potrivit Daily Mail, relatează gandul.ro, fabrica de ciocolată aparține gigantului Barry Callebaut, o companie elvețiană. Fabrica asigură producția loturilor angro pentru mai mult de 70 de companii, iar, printre acestea, se numără: Nestle, Hershey, Unilever și Mondelez.
Producția a fost oprită de urgență, pentru ca pericolul să nu se răspândească, urmând ca aceasta să fie reluată doar în momentul în care nimeni nu va mai avea sănătatea pusă în pericol.
„Toate produsele testate au fost blocate. Barry Callebaut contactează în prezent toți clienții care ar fi putut primi produse contaminate. Producția de ciocolată din Wieze rămâne suspendată până la noi ordine”, a spus Korneel Warlop, purtătorul de cuvânt, după descoperirea focarului de Salmonella.
Salmonella este o bacterie periculoasă, regăsită în produsele de origine animală. Printre simptomele cauzate de infectarea cu Salmonella se numără: durerile de cap, febra, amețeala, crampele stomacale, diareea și frisoanele. De asemenea, pot apărea tulburări ale tractului intestinal.