Se face dreptate în cazul lui George Floyd! Polițistul care l-a ucis, condamnat la 21 de ani de închisoare

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 08 apr 2023, 04:05

Se face dreptate în cazul lui George Floyd! Polițistul care l-a ucis, condamnat la 21 de ani de închisoare

Sursa: Twitter

Fostul ofițer de poliție din Minneapolis Derek Chauvin va executa 245 de luni de închisoare federală pentru încălcarea drepturilor civile ale lui George Floyd.

Judecătorul Paul Magnuson, de la Tribunalul Districtual al SUA, l-a condamnat pe Chauvin la 252 de luni, dar i-a scăzut șapte luni pentru timpul petrecut.

Avocații americani au cerut instanței ca sentința lui Chauvin să fie aplicată concomitent cu pedeapsa de 22 de ani și jumătate, pe care a primit-o în statul american.

Polițistul care l-a ucis pe George Floyd, condamnat la 21 de ani de închisoare

„Această sentință ar trebui să transmită un mesaj puternic că Departamentul de Justiție este pregătit să îi urmărească penal pe ofițerii de poliție care folosesc forța mortală fără temei”, a declarat procurorul general adjunct Kristen Clarke. „Deși nicio pedeapsă cu închisoarea nu poate inversa consecințele tragice ale acțiunilor violente ale lui Derek Chauvin, sperăm că această sentință oferă o mică măsură de dreptate pentru familiile și comunitățile afectate”.

Ca parte a unui acord cu procurorii, Chauvin a pledat vinovat în decembrie la acuzațiile federale de privare a lui Floyd de drepturile sale civile. El ar fi putut risca închisoare pe viață dacă ar fi fost condamnat la proces.

De asemenea, el a pledat vinovat și a recunoscut că, într-un caz separat, a încălcat drepturile civile ale unui tânăr de 14 ani în 2017 prin utilizarea excesivă a forței.

Bărbatul respectiv a intentat un proces în iunie împotriva lui Chauvin și a orașului Minneapolis.

Citeste si: Rasturnare de situatie in cazul decesului lui George Floyd. Ce au gasit medicii legisti in sangele barbatului

Chauvin s-a adresat pentru scurt timp copiilor lui George Floyd în instanță. „Le doresc tot ce este mai bun în viața lor și că vor avea o îndrumare excelentă în restul vieții lor”, a spus el.

Philonise Floyd, fratele lui George Floyd, a participat la audiere și a cerut instanței pedeapsa maximă. „Caut să închei și vreau să știu de ce. Asta vreau să știu- de ce?”, a declarat Philonise după audiere.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Mi-aș fi dorit ca el să fi spus, probabil, doar cât de rău îi pare, dar asta nu îl va aduce pe fratele meu înapoi. Oricât de mult mi-aș dori ca el să spună lucruri diferite, asta nu îl va aduce înapoi pe fratele meu”.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor civile ale lui Floyd, urmată de cinci ani de eliberare supravegheată.

Avocatul său ceruse 20 de ani.

Citeste si: George Floyd era infectat cu coronavirus! Rezultatul autopsiei in cazul cetateanului american ucis a venit

Sarah Greenman, profesor asistent de criminologie la Universitatea Hamline, a declarat că viața într-o închisoare federală este considerată a fi mai bună decât în închisorile de stat: „Este mai puțin aglomerat în închisoarea federală, există mai puține probleme de siguranță decât într-o unitate de stat”, a spus ea, adăugând că există mai puțini infractori violenți în închisorile federale, care au, de asemenea, bugete mai mari.

Chauvin a fost condamnat în iunie 2021 pentru acuzațiile de stat de crimă neintenționată de gradul doi, crimă de gradul trei și omor prin imprudență de gradul doi în cazul uciderii lui Floyd în mai 2020, o agresiune surprinsă într-o înregistrare video care a stârnit o revoltă națională privind brutalitatea poliției și o reglare de conturi privind justiția rasială în America. El a făcut apel la condamnarea sa.

Înregistrarea de pe o stradă din Minneapolis l-a arătat pe Chauvin forțând cu genunchiul gâtul și spatele bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani, în timp ce acesta era încătușat și zăcea întins pe jos în stradă timp de mai bine de nouă minute, gâfâind după aer și spunându-le ofițerilor din Minneapolis: „Nu pot respira”.

Alți trei foști ofițeri au fost găsiți vinovați de un juriu federal în februarie de încălcarea drepturilor lui Floyd la 25 mai 2020.

Unul dintre ei, Thomas Lane, a pledat vinovat la acuzațiile statului. Procesul lui Tou Thao și J. Alexander Kueng este programat să înceapă în octombrie.