Iar în anul 2022, două luni la rând, datoria publică a țării noastre a depășit pragul de 50%, ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să facă un plan de redresare economică. Astfel, ajungem să fim printre ț ările cu cele mai mari datorii externe.
Topul țărilor cu cele mai mari datorii externe
Mexic se află pe primul loc în ceea ce privește datoriile externe, având o datorie de peste 235 de miliarde de euro. Între anii 60 și 70, Mexicul a împrumutat bani de la creditorii internaționali pentru a realiza industrializarea țării. Economia internațională a intrat în impas la sfârșitul anilor 70, iar când prețurile petrolului au crescut, Mexicul a trebuit să împrumute din ce în ce mai mulți bani.
Brazilia are datorii de peste 150 de miliarde de euro, iar modul în care această țară a ajuns să aibă datorii atât de mari este similar cu situația Mexicului. În aceeași perioadă, Brazilia a împrumutat bani pentru construirea de infrastructură. Față de Mexic, în ultimele decenii, Brazilia s-a echilibrat din punct de vedere economic și reușeste să își plătească datoria.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
India nu este nici e ape drumul cel bun, având datorii de peste 105 miliarde de euro.
Infrastructura din prezent este realizată din acei bani, chiar dacă aceste dezvoltări au dus la existența orașelor fantomă și a blocurilor goale. Deși India are de înapoiat sume massive, în ultimii ani a crescut datoria pe termenul lung și a scăzut datoria pe termenl scurt, ajutând astfel economia actuală/
Surprinzător, China se află în topul țărilor cu cele mai mari datorii externe, având datorii de peste 80 de miliarde de euro.
România are o datorie de 134 de miliarde de euro și ocupă locul 3 în clasament
Potrivit unui raport asupra stabilității financiare întocmit în iunie 2021 de către Banca Națională a României (BNR), răspunsul ar fi „da”. Specialiștii BNR explică cum a ajuns țara noastră la o valoarea a datoriei publice atât de mare și vin cu o recomandare pentru ca situația financiară a țării să nu se înrăutățească. „Pentru a putea menține accesul facil și mai ieftin la piața de finanțare externă este crucial ca România să se angajeze în reforme fiscale ce vor îmbunătăți predictibilitatea cadrului fiscal, vor ameliora capacitatea de colectare a veniturilor și vor ajusta cheltuielile bugetare în corelație cu evoluția veniturilor bugetare”, arată BNR.
Sursa: ro.ripleybelieves.com , romania.europalibera.org