Alocațiile europene, precum cele din Româna, sunt destinate copiilor pe care părinții îi îngrijesc. Singura diferență este că suma ei depinde de legislaţia statului respectiv, astfel că poate fi un cuantum mai mare, arată România TV.
Aceste alocații sunt oferite copiilor ai căror părinți lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene, și vor fi oferite indiferent dacă cei mici locuiesc sau nu împreună cu părinții.
Actele necesare pentru obținerea alocațiilor europene
Pentru a obține alocația europeană, trebuie să vă mergeți la Agenția Națională pentru Prestații Sociale (ANPS) şi la instituția în care vă desfășurați activitatea. Spre exemplu, în Italia va trebui să mergeți la Institutului Naţional de Protecţie Socială (INPS).
Procedura obținerii alocației europene începe prin completarea și depunerea formularului E411. Se completează în cadrul instituțiilor la care se plătesc presațiile familiale, în România în ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea.
Se plătește alocația europeană după ce se completează formularul E411 și se depune la instituția responsabilă din statul UE care se ocupă cu plața alocației.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cererea pentru alocația europeană se poate depune în orice ţară din UE în care dumneavoastră sau celălalt părinte beneficiați de prestaţii. Autorităţile din ţara în care depuneţi cererea o vor trimite şi celorlalte ţări care se ocupă de cazul dumneavoastră, arată România TV. De asemenea, trebuie să contactați autoritățile naționale pentru termenul limită până la care se pot cere prestații familiale. În caz contrar, se poate pierde dreptul la prestare.
Ce este formularul E411
Formularul E411 se completează în dublu exemplar, după care se stabilește care dintre state va oferi alocația europeană, în funcție de activitatea desfășurată de către părinți în România și/sau în statul respectiv.
Formularul E411 poate fi vizualizat AICI.
În ce condiții pot părinții să primească prestații familiale
Legislaţia naţională arată că părinţii au dreptul la prestaţii familiale dintr-o anumită ţară din Uniunea Europeană dacă respectă următoarele condiții:
Citeste si: Cât sunt alocațiile în anul 2022? Suma colosală pe care o primesc copiii cu vârsta până în doi ani
- lucrează acolo
- primesc o pensie de stat de la sistemul de securitate socială din ţara respectivă (de exemplu, pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate sau pensie de urmaş)
- locuiesc în ţara respectivă.
Cum beneficiază părinții divorțați de prestații familiale
În cazul în care părinții sunt divorțați, iar unul dintre foștii parteneri primeşte prestaţii familiale, pe care nu le folosește pentru întreţinerea copilului, trebuie să sunați la autoritățile care se ocupă cu prestaţiile familiale din ţara în care locuieşte copilul şi să cereți ca plata beneficiilor să fie trimisă către dumneavoastră, în calitate de părinte tutore care întreține familia.
Prestațiile familiale diferă în fiecare țară
Există diferențe în privința prestațiilor familiale în fiecare stat. Unele ţări pot furniza plăţi periodice, altele pot scuti beneficiarul de anumite plăți ale impozitelor. Așadar, fiecare beneficiar trebuie să se informeze din timp, pentru a fi evitate neînțelegerile care ar putea fi cauzate de sistemul de securitate socială din țara gazdă.