Roxana Donisan nu a fost ucisă de rechinul Mako în Egipt. Autoritățile egiptene au dezvăluit care a fost cauza morții și motivul atacului asupra turistei din România

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 12 iul 2022, 17:13

Roxana Donisan nu a fost atacată de rechinul Mako

Roxana Donisan, românca din Suceava care și-a găsit sfârșitul în vacanța din Egipt, nu a fost atacată de un rechin Mako. Autoritățile egiptene au anunțat care a fost cauza morții și motivul atacului asupra turistei din România.

Ancheta autorităților egiptene referitoare la cauza morții și motivul atacului din Marea Roșie asupra româncei Roxana Donisan și al turistei din Austria Elisabeth Sauer a scos la iveală detalii noi. Cele două femei nu au fost ucise de rechinul Mako așa cum s-a crezut inițial. Urmele de mușcături de pe trupurile neînsuflețite ale celor două femei au scos la iveală altceva. 

Citeste si: Prima fotografie cu femeia sfâșiată de rechinul Mako. Cine era turista atacată de rechin în Egipt

Roxana Donisan nu a fost ucisă de rechinul Mako 

Roxana Donisan, românca originară din Suceava care și-a găsit sfârșitul în vacanța din Egipt, nu a fost ucisă de un rechin Mako, asta a scos la iveală rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile egiptene. Nici turista româncă și nici Elisabeth Sauer, turista originară din Austria nu au fost atacate de rechinul Mako, așa cum s-a crezut inițial.

Urmele de mușcături de pe trupul celor două femei a scos la iveală altceva. Un alt prădător marin este cel care le-a atacat pe cele două în apele Mării Roșii din Egipt, din zona stațiunii Hurghada.

Potrivit rezultatelor anchetei, atât românca Roxana Donisan cât și turista din Austria au fost atacate de un singur exemplar de rechin-tigru și nu Mako, așa cum s-a crezut inițial.

Potrivit unui raport de opt pagini difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, "un singur exemplar de rechin tigru" s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, "date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling", a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram, citat de Agerpres.

Citeste si: Câte persoane au fost atacate de rechini în Marea Roșie. Românca Roxana Donisan și turista din Austria nu sunt singurele sfâșiate de rechinul Mako în stațiunile egiptene

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit textului redactat de experţi egipteni, turista din România a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, cu toate că întâia victimă descoperită a fost turista austriacă. Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate acestea. 

Motivul atacului asupra celor două turiste 

Ancheta autorităților egiptene a făcut precizări și în ceea ce privește un posibil motiv al exemplarului de rechin-tigru care le-a atacat pe românca Roxana Donisan și pe turista austriacă Elisabeth Sauer. 

Printre posibile motive ale atacului se numără pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă. 

Un alt motiv ar fi acela că peştii marini răpitori se aflau în sezonul de reproducere şi căutau mâncare în apele mai puţin adânci, informează EFE citat de hotnews.ro. 

Citeste si: Roxana Donisan este românca sfâșiată de rechin în Egipt. Identitatea ei a fost dezvăluită 

Rechinul-tigru, una dintre cele mai periculoase specii

Rechinul Tigru (Galeocerdo cuvier) face parte din familia Carcharhinidae, ordinul Carcharhiniformes. Poate fi intalnit în apele mărilor temperate, tropicale și subtropicale. Populează apele mărilor, golfurilor, sau estuarelor în căutare de hrană. 

Rechinul tigru este una dintre cele mai mari specii de rechini. În general, măsoară între 3 și 4 metri, pentru o greutate medie de 500  kg . Se găsește în oceanele temperate și tropicale. Este un rechin solitar, care vânează de obicei noaptea. Are o aripă caudală heterocercală , subțire și ascuțită. Corpul său cenușiu-maroniu este dungat de dungi verticale întunecate, deosebit de vizibile la adulții tineri, la rândul lor, tinerii au o livră argintie pătată ca cea a leopardului. 

Rechinul tigru este una dintre speciile de rechini periculoase pentru oameni. De asemenea, este pe locul doi în atacurile de rechini împotriva oamenilor, potrivit statisticilor. 

 

Taguri: