Ce descoperiri importante au avut loc la CERN, până în prezent

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 apr 2023, 00:40

Speranța oamilor de știință este în acceleratorul de particule

Sursa: unsplash

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), este o organizație europeană de cercetare șriințifică care deține cel mai mare centru din lume pentru cercetarea particulelor elementare

 Laboratorul CERN a fost fondat în 1954 și sunt peste 20 de state membre. România a devenit membru oficial în anul 2016. 

Citeste si: Pământul, lovit de o furtună solară. Specialiștii explică fenomenul

Ce descoperiri importante au avut loc, până în prezent, la CERN

La granița dintre Franța și Elveția, la o sută de kilometrii de Munții Alpi, se găsește cel mai mare Accelerator de particule din lume,  Large Hadron Collider (LHC).

În cadrul acestei organizații, cercetătorii au făcut o descoperire incredibilă, cea de-a cincea forță a naturii. După 3 ani de pauză a institutului, în aprilie s-a redeschis pentru cercetarea acestui studiu.

”Intrăm în această cursă cu mai mult optimism, că ar putea avea loc o revoluție. Miza este extrem de mare. Dacă confirmăm acest lucru, va fi o revoluție pe care nu am mai văzut-o, cu siguranță în timpul vieții mele”, a spus dr.

Mitesh Patel, fizician la Imperial College din Londra.

”Am vânat cea de-a cincea forță a naturii de când sunt fizician al particulele. Poate că acesta este anul descoperirii”, a spus dr. Sam Harper.

Până în prezent sunt cunoscute patru forțe în natură: gravitația, electromagnetismul, forța slabă și forța puternică. Cea de-a cincea forță are la bază particule de cunoscute sub numele de muoni, care se presupune că au energie vitală pentru natură și dezvoltarea cosmosului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe lângă această descoperire, oamenii de știință sper să descopere dovezi cu privier la o materie invizibilă care formează cea mai mare parte a universului numită și materia întunecată.

,,Particula lui Dumnenzeu” sau bosonul Higgs a fost descoperită de cercetătpri în anul 2012, iar aceasta este componenta mult căutată care poate explica de ce obiectele din universul nostru au masă. Rolf Heuer afira că acest lucru poate duce la alte descoperiri, precum de ce galaxiile, planetele și chiar oamenii au dreptul de a exista.

Citeste si: Crucea Roșie Română anunță bilanțul campaniei „UMANITATEA NU ARE GRANIȚE“

Cât a costat producția acceleratorului de particule de la CERN

Acceleratorul aflat la doar 100 de metrii sub Alpi, cu o lungime de 27 de kilometrii și o înălțime egală cu a unui bloc de 12 etaje, a costat peste 5,60 de milioane de euro. de ce galaxiile, planetele și chiar oamenii au dreptul de a exista.

Citeste si: A aparut un nou simptom pentru tulpina Delta! Cum se manifesta la persoanele nevaccinate?