Rusia și Ucraina au încheiat primul acord. Deciziile au fost luate la Istanbul. Despre ce este vorba

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 14 apr 2023, 04:30

Rusia și Ucraina au încheiat primul acord la Istanbul

Sursa: Istock

Primul acord dintre Rusia și Ucraina a fost încheiat. Discuțiile au fost purtate la Instanbul, iar deciziile luate sunt de interes mondial și par a fi un pas important, raportându-ne la felul în care lucrurile au escaladat în privința războiului.

După mai multe runde de negocieri eșuate, se pare că Rusia și Ucraina au ajuns, în cele din urmă, la un numitor comun. În urma unor discuții ce au fost purtate la Istanbul, ONU, reprezentanții Ucrainei, Turcia și Federația Rusă au decis ca trei porturi ucrainene să fie deblocate.

Ucraina va începe exportarea cerealelor

Odată cu redeschiderea celor trei porturi, Ucraina va putea să reia exportarea cerealelor, iar navele vor fi inspectate de către Marina Turcă.

Ucraina va relua exploatarea prin Marea Neagră, potrivit oficialilor turci și ai celor ONU, relatează romaniatv.net.

Cerealele vor putea fi expediate prin trei porturi în convoie ce vor fi compuse din nave ucrainene. De asemenea, pentru ca cerealele să poată ajunge la destinație, se va înceta focul pe traseul geografic pe care navele vor naviga.

Potrivit The Wall Street Journal, marina din Turcia urmează să verifice navele goale care vor sosi în porturile din Ucraina, în timp ce ONU va înființa un centru de comandă și de control la Istanbul,

având scopul de a monitoriza nivelul amenințărilor ce pot fi îndreptate la adresa navelor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cât a costat Alaska în 1867. Teritoriul a fost cumpărat de SUA de la Rusia

Ultima întâlnire dintre Rusia și Ucraina a avut loc la sfârșitul lunii martie. Acordul face referire la o cantitate cuprinsă între 20 și 25 de milioane de tone de cereale, iar acest lucru ar putea să fie anunțat în următoarea săptămână.

Economia întregii lumi este, în continuare, amenințată de război

Deși Rusia și Ucraina au căzut de acord în ceea ce privește cerealele, lucrurile nu s-au rezolvat mai deloc.

Situația economică a întregii lumi este pusă în pericol în continuare, iar inflația nu se va opri prea curând.

„Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia continuă să trimită unde de şoc în întreaga economie mondială. Acţiunile Moscovei perturbă aprovizionarea cu energie şi cu cereale, determinând creşterea preţurilor şi slăbirea încrederii.

Citeste si: Putin lansează noi amenințări la adresa Occidentului. Președintele Rusiei susține că încă nu au „început lucrurile serioase în Ucraina”

În Europa, se preconizează că dinamica generată de redeschiderea economiilor noastre va susţine creşterea anuală în 2022, dar pentru 2023 ne-am revizuit considerabil previziunile în sens descrescător. În prezent, se preconizează că inflaţia, deja extrem de ridicată, va atinge un nivel record în cursul acestui an, după care va scădea treptat în 2023. Întrucât evoluţia războiului şi fiabilitatea aprovizionării cu gaze rămân necunoscute, previziunile sunt umbrite de un grad ridicat de incertitudine şi de riscuri de evoluţie negativă”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, conform digi24.ro.

Prețurile la gaze ar putea crește în continuare, lucru ce va duce la o nouă explozie a prețurilor și la oprirea unei creșteri din punct de vedere financiar.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.