Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat vineri, 15 iulie, că s-a adoptat modificarea Codului fiscal. O parte din modificări vor intra în vigoare de la 1 august și altă parte de la 1 ianuarie 2023.
Citeste si: Ministrul Energiei susține că prețul la pompă urmează să scadă, deoarece prețul barilului a scăzut și el
Guvernul a adoptat modificarea Codului fiscal. Intră în vigoare de la 1 august în România!
După ce Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanței de modificare a Codului fiscal, Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că nu vor fi schimbări radicale având în vedere situația complicată prin care trecem.
„Astăzi am adoptat forma finală a ordonanței privind modificările la Codul fiscal. Sunt o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 și câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022.
Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situația complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-și continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest”, a subliniat ministrul Finanțelor.
Cotă redusă a TVA
Totodată, ministrul a anunțat o serie de excepții care sunt eliminate prin Ordonanță, cum ar fi excepția de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare și catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
”La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16% ”, a mai spus ministrul.
Ministrul Câciu a anunțat și o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilitățile la construcții și industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august și o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august și la alcool, având în vedere că aceste accize, pe de o parte la tutun nu au
Citeste si: Cât va costa un litru de ulei în scurt timp. Scumpirile nu se opresc aici
” Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de reduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil. Șeful de la Finanțe a precizat că nu vor fi schimbări radicale „având în vedere situația complicată prin care trecem”, a spus Câciu.
Ministrul a mai spus că dialogul a fost foarte bun cu mediul de afaceri.
”Am observat în spaţiul public o serie de luări de poziţie, le-aş putea numi individuale, eu cred că toţi trebuie să facem un efort de a înţelege că ceea ce a însemnat la un moment dat o facilitate, pentru prezent, poate însemna o lipsă de drepturi pentru viitor” , a arătat Câciu, dând exemplul, ca fenomen, pe cei care lucrau pe microîntreprinderi, pe prestări servicii, fără a plăti taxele şi contribuţiile aferente sănătăţii sau pensiilor şi ulterior fiind lipsite de drepturile conferite de plata asigurărilor sociale de sănătate, dreptul la pensie, la sănătate.
Întrebat care este impactul acestor măsuri şi ce economii vor aduce la buget, ministrul a spus: ”Nu le-aş numi economii, însă de la 1% şi 2% din PIB”.