Posibile schimbări la Bacalaureat, anunțate de Sorin Cîmpeanu. Examen doar cu întrebări grilă și pauze în timpul probelor

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 15 apr 2023, 04:45

Posibile schimbări la Bacalaureat, anunțate de Sorin Cîmpeanu. Examen doar cu întrebări grilă și pauze în timpul probelor

Sursa: Twitter

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, pe viitor, proba scrisă unică din cadrul examenului de Bacalaureat ar putea conține doar întrebări grilă.

În anul 2027, Bacalaureatul ar putea suferi schimbări importante pentru elevi. Dacă proiectul de lege va fi aprobat până la anul, viitorii studenți ar putea să aibă examene scrise exclusiv de tip grilă și, de asemenea, pauze în timpul probelor, arată EduPedu.

Proba scrisă de Bacalaureat ar putea fi formată doar din întrebări grilă

Noutăți pentru elevi în ceea ce privește examenul de Bacalaureat.

Probele scrise ar putea fi formate exclusiv din întrebări grilă, iar participanții ar putea să ia pauze chiar în timpul examenelor.

Citeste si: Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mai precizat că abia în septembrie 2023 se vor finaliza planurile- cadru deservite studiului elevilor, care vor susține Bacalaureatul în 2027, astfel că abia atunci vom afla care vor fi disciplinele din trunchiul comun. Ministrul a mai declarat că nu vor fi subiecte din toate materiile în proba unică scrisă a elevilor, enumerând „limba română, matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și o disciplină din grupul socio-umanelor, poate economia și încă una”.

Sorin Cîmpeanu: „Toate întrebările să fie grilă, o probă cu pauză”

Întrebat dacă cerințele la proba de Bacalaureat în care sunt incluse materiile din trunchiul comun  vor fi de tip grilă, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

„Da, este foarte corectă întrebarea. Am inițiat deja consultări cu specialiști în Științele Educației și va fi o chestie de opțiune. Este foarte posibil ca toate întrebările să fie grilă.

Este foarte posibil să organizăm acea probă scrisă, așa cum sunt organizate probele TIMSS sau probele PISA – o probă cu o pauză între primul set de întrebări și al doilea set de întrebări, există o pauză, repet, la testele TIMSS și PISA funcționează foarte bine acest mod de organizare. Este o practică internațională. (…) Iar accentul, ca să fim bine înțeleși, va fi pus – de aceea am dat exemple, am anticipat puțin, circa 40% să fie itemi, subiecte din Limba și literatura română, inclusiv gramatică, și item de matematică.

Citeste si: Profesorii susțin miercuri proba scrisă la Titularizare 2022. Peste 5000 de posturi au fost scoase la concursul de titularizare

Deci experții în Științele Educației vor şti foarte bine se calibreze aceste lucruri. Şi mai este încă un aspect: acest Bacalaureat ar urma să intre din anul 2027. Ar urma să se aplice pe niște planuri cadru pe care în momentul de față nu le cunoaștem nici eu, nici dumneavoastră.

Ele sunt în lucru. Vor fi validate în septembrie 2023. Atunci vom vedea care sunt disciplinele din trunchiul comun”.

 

Taguri: