Tu știi cum să ai grijă de bateria mașinii? Află care sunt cele mai frecvente greșeli!

Autor: Oana Iosif

Menținută într-o stare optimă, bateria unei mașini are un rol vital pentru buna funcționare a autoturismului tău! De la pornirea mașinii la încărcarea dispozitivelor, bateriile lucrează constant, așadar șoferii trebuie să se asigure că sunt menținute în parametri optimi. O baterie suprasolicitată ridică numeroase probleme, dar până la deteriorarea și înlocuirea ei, fiecare șofer trebuie să cunoască modurile prin care poate prelungi durata de viață a unei baterii de mașină și greșelile frecvente care determină uzura acestei componente înainte de termen.

Cum este afectată durabilitatea unei baterii?

O baterie poate funcționa ireproșabil chiar și 5 ani, dar când nu este menținută în condiții optime, rezistă aproximativ 3 ani sau chiar mai puțin. Deși vremea și temperaturile extreme înregistrate în timpul verii contribuie la diminuarea performanței unei baterii prin evaporarea lichidului și daunele cauzate structurii interne, lista factorilor de risc este mult mai mare și de cele mai multe ori, bateriile sunt suprasolicitate prin greșeli care pot fi evitate cu ușurință. Când este nevoie de o înlocuire, este bine de știut că o baterie performantă prezintă o rezistență crescută în fața marilor provocări, iar gama de baterii de masină de la Sorgeti oferă o durabilitate și o performanță la cel mai înalt nivel.

 

  • Bateria nu este testată cu regularitate

    O primă greșeală ține de lipsa unui tester sau de o testare deficitară efectuată la un interval prea mare. Testarea bateriei reprezintă un prim punct de plecare, un pas care ar trebui să fie efectuat de șoferi cu regularitate. Maximizarea duratei de viață a bateriei implică verificare stării și identificarea potențialelor probleme. Un tester de baterie poate fi un dispozitiv salvator, acesta testează nivelul tensiunii și ajută la monitorizarea și menținerea unei funcționări adecvate.

  • Pornirea mașinii pentru drumuri prea scurte

    Efectuarea drumurile scurte reprezintă cea mai frecventă greșeală care duce la o uzură prematură a bateriei. Scoaterea mașinii din parcare pentru un drum prea scurt afectează drastic puterea mașinii și împiedică realizarea unei încărcări complete a bateriei, așadar, când distanțele sunt mici, un mijloc alternativ sau o plimbare pe jos salvează bateria mașinii.

  • Uitarea luminilor aprinse

    Pentru o funcționare optimă a bateriei, luminile și farurile trebuie să fie oprite de îndată ce ajungeți la destinație. Uitarea luminilor aprinse contribuie la deteriorarea sistemelor, cauzează scurtcircuite, iar în timp poate afecta iremediabil autonomia bateriei.

  • Coroziunea terminalelor

    O altă cauză a deteriorării unei baterii de mașină ține de coroziune. Cum terminalele pot fi afectate de coroziune destul de ușor, pentru a prelungi durata de viață a bateriei, este nevoie de menținerea terminalelor în stare optimă și de o curățare periodică.

  • Bateria nu este bine fixată

Când bateria nu este fixată cu fermitate, poate fi ușor deteriorată prin vibrațiile puternice cauzate de drumurile accidentate. Lipsa unei fixări corespunzătoare produce vibrații constante care facilitează deteriorările interne sau scurtcircuitele. Pentru a evita aceste probleme, mai ales în cazul unor trasee accidentate, este recomandată verificarea terminalului bateriei.

În cele din urmă, o baterie protejată care se bucură de o îngrijire adecvată facilitează o funcționare optimă a autoturismului și îmbunătățește considerabil experiența, nefiind nevoie de o înlocuire în primii 5 ani. O baterie performantă va prezenta o durabilitate crescută și o rezistență ridicată în fața provocărilor, dar pentru o performanță ireproșabilă, evitarea celor mai frecvente greșeli prezintă numeroase avantaje.

 

Sursa foto: Unsplash