Numărul infectărilor cu COVID-19 a început să fie din ce în ce mai mare, lucru ce a stârnit discuții despre o posibilă reintroducere a restricțiilor. Cu toate acestea, autoritățile susțin că acest lucru se va întâmpla doar atunci când paturile din spitale vor fi ocupate în proporție de 75%.
Cum se raportează autoritățile la COVID-19?
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că nu se mai ia în calcul numărul infectărilor cu COVID-19, ci se ia în calcul rata de ocupare a paturilor din unitățile sanitare.
„Întâi de toate, trebuie să precizez că nu mai lucrăm pe baza incidenţelor, lucrăm pe baza ratei de ocupare din spital. Ca urmare, în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi pentru că, pe planul de rezilienţă avem diverse procente, ajungem până la 30% din paturile totale.
În acel moment, ajungem la o rată de ocupare de peste 70 – 75%, atunci, într-adevăr, ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi, cumva, acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”, a declarat aceasta.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cât este de periculoasă Centaurus, noua variantă Omicron?
Potrivit declarațiilor susținute de Adriana Pistol, în cadrul unei conferințe de presă ieri, 18 iulie, aceasta susține că Centaurus doar se transmite mai ușor și nu duce mai repede la decesul persoanei infectate.
Cu toate acestea, se recomandă o igienă atentă, purtarea măștii în spațiile aglomerate, dar și celelalte reguli de până acum.
Citeste si: O nouă bacterie a fost descoperită în Wuhan, China. Despre ce este vorba și cât este de periculoasă
„După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces.
În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului Sars-Cov-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi, adică: mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a mai spus Adriana Pistol.
Conform Ministerulul Sănătății, în ultimele 24 de ore, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în: București- 667, Brașov- 228, Cluj- 166, Constanța- 157 și Maramureș- 153, informează romaniatv.net.