România, îngenuncheată de un nou val de scumpiri. Prețul alimentelor va crește cu aproximativ 25%

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 iul 2022, 13:38

România, îngenuncheată de un nou val de scumpiri. Prețul alimentelor va crește cu aproximativ 25%

Sursa: Istock

România nu scapă de scumpiri, iar lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece. După valurile de scumpiri care nu se mai opresc, altele sunt anunțate, spre disperarea românilor care, chiar și așa, se descurcă foarte greu.

România trebuie să se pregătească pentru un nou val de scumpiri. În următoarea perioadă, alimentele vor costa mai mult cu încă 23% și totul este cauzat de costurile extrem de mari ale: combustibilului, îngrășămintelor necesare cultivării, dar și ale electricității.

Un nou val de scumpiri va acapara România

Cele mai mari scumpiri de până acum au fost înregistrate în ceea ce privește cartofii, aceștia ajungând să coste cu 50% mai mult.

De asemenea, mai mulți bani trebuie scoși din portofel și pentru făină și pentru mălai, cu peste 30% față de acum câteva luni.

Scumpirile vor continua și, conform unor experți ai unei companii specializate în calcul de risc, prețurile de la raft vor continua să crească, până la sfârșitul anului, cu încă 23%.

În luna mai a acestui an, inflația a ajuns la 14,5%, în timp ce, în luna iunie, a juns la 15,1%.

Mai mult decât atât, în ultimele 12 luni, gazele au ajuns să coste cu aproximativ 90% mai mult, în timp ce combustibilii sunt cu peste 40% mai scumpi, conform spynews.ro.

Citeste si: Guvernul a adoptat modificarea Codului fiscal. Intră în vigoare de la 1 august în România!

Țigările și alcoolul vor costa și mai mult

Pe 15 iulie, Guvernul a luat mai multe decizii în urma cărora țigările și băuturile alcoolice vor fi mai scumpe.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022.

O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală.

Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest.

Citeste si: Motivul pentru care prețul biletelor de avion va crește în perioada următoare. Ce îi așteaptă pe turiști

O diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţi la construcţii şi industria alimentară de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, începând cu data de 1 august, dar şi la alcool, având în vedere faptul că aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate în acest an.

Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize şi pentru alcool, faptul că nu au fost ajustate încă din 2015, o eliminare a facilităţilor privind deductibităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală”, a spus Adrian Câciu, conform romaniatv.net.