Cum se va schimba România după intrarea în spațiul Schengen. Decizia va ajuta românii din Uniunea Europeană

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 apr 2023, 06:25

România poate face parte din spațiul Schengen până anul viitor

Sursa: PixaBay

Spațiul Schengen reprezintă o zonă de liberă circulație a persoanelor în cele 26 de state member de până acum, printe care și Belgia, Italia, Spania, Estonia și multe altele.

România împreună cu Cipru și Bulgaria doresc să adere la acest spațiu Schengen, însă abia anul acesta România a putut să parcurgă toți pașii necesari acestui obiectiv.

Citeste si: Ministrul Mediului anunţă restricţii la utilizarea apei potabile: "Apa potabilă pentru băut și pentru nevoile casnice este apă scumpă"

România se apropie cu pași rapizi de intrarea în spațiul Schengen

Până în momentul de față, România a parcurs toți pașii tehnici necesari în evaluarea celor 7 domenii de interes: cooperare poliţienească, protecţia datelor, consulate, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE și în urma acestei evaluări a reieșit că România, după ani buni de încercare, este pregătită să adere în spațiul Schengen. Decizia finală o vor lua statele member, în cadrul Consiliului Uniunii Europene, unde votul va trebui să fie unanim.

,, În prezent România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen,  gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

În contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene dar mai ales un plus de securitate pentru cetăţenii europeni.”,

declară Reprezentanța Permanentă a României.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Amenzi mărite pentru șoferii care circulă fără rovinietă. Legea a fost promulgată

Cum se va schimba țara noastră după intrarea în spațiul Schengen

Cetățenii Uniunii Europene au de benificiat din această aderare deoarece reprezintă eliminarea controalelor de la frontierele interne ale spațiului Schengen înseamnă o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită.

 Această libertate vine la pachet un un set de reguli ce au fost realizate încă de la semnarea Acordului Schenen, din 14 iunie 1985, prin care statele ce intră în spațiul Schengen trebuie să adopte Convenția de punere în aplicare a Acordului Schengen: eliminarea

controalelor persoanelor la frontierele interne; set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE; armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară; cooperarea consolidată în domeniul polițienesc; cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale; crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.

Sursa: mae.ro

Citeste si: România, îngenuncheată de un nou val de scumpiri. Prețul alimentelor va crește cu aproximativ 25%