S-a decis ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2023! Adrian Câciu susține că nu există motiv de îngrijorare, deoarece, „cu siguranță”, acestea vor crește de la începutul noului an.
Pensiile românilor, de la 1 ianuarie 2023, vor crește
Cu toate că Adrian Câciu a asigurat că pensiile vor crește, acesta nu a putut spune și cu cât, deoarece totul va depinde de modul în care economia țării va funcționa în anul 2022.
„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an dar cu siguranţă o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a spus Adrian Câciu.
În continuare, ministrul de Finanțe a mai adăugat faptul că sistemul public de pensii nu se impozitează până la 2.000
Citeste si: Cine este pensionarul milionar care vinde apartamente de lux și care primește bani din partea statului
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. În sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017.
Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a mărturisit acesta în cadrul unei ședințe de Guvern, conform romaniatv.net.
Ministrul Muncii anunță recalcularea pensiilor
Duminică, 25 iulie, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că pensiile sunt recalculate. Acesta a declarat că toate dosarele, aproximativ cinci milioane la număr, sunt atent analizate, iar Comisia Europeană și Banca Mondială sunt și ele implicate în acest proces.
„Cele aproximativ 5 milioane de dosare le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici
la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea aceeaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”, a declarat Marius Budăi, conform gandul.ro.