Ce se întâmplă în organismul tău dacă dormi în timpul zilei. Avertismentul unui pneumolog-somnolog: "Risc de diabet zaharat și obezitate"

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 28 apr 2023, 03:50

Somnul în timpul zilei are sau nu beneficii asupra sănătății? Alina Popescu, pneumolog-somnolog, a dat toate detaliile despre acest subiect.

Somnul este foarte important pentru sănătate, de aceea trebuie să fii preocupat de orele pe care le petreci dormind și de faptul că e posibil să nu dormi destul. Însă, cât de benefic este somnul în timpul zilei? Ei bine, un pneumolog-somnolog a explicat ce se întâmplă în organismul tău dacă dormi în timpul zilei.  

Citeste si: Organzația Mondială a Sănătății a recomandat limitarea partenerilor sexuali în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali, pe fondul creșterii cazurilor de variola maimuței

Ce se întâmplă în organismul tău dacă dormi în timpul zilei. Avertismentul unui pneumolog

Potrivit cercetătorilor americani, somnul de prânz nu este bun, ci chiar periculos pentru sănătate. Aceștia susțin că persoanele care dorm ziua riscă să dezvolte hipertensiune arterială sau să facă un accident vascular cerebral.

"Somnul eficient și de calitate, adică pentru refacerea organismului, este în timpul nopții. Are cinci stadii de somn, primele două stadii sunt somn superficial și abia stadiile trei și patru sunt somn profund și apoi urmează stadiul cinci, somnul lent cu somnul în care apar visele, acela

e cel mai odihnitor",
a explicat Alina Popescu, pneumolog-somnolog.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Sindromul post-COVID îi îngrijorează pe medici. Doar persoanele care fumează de zeci de ani mai pățesc asta

Conform unui studiu realizat de Asociația Americană a Inimii, persoanele care dorm în timpul zilei au sănătatea mai fragilă.

" Practic, organismul e ca și cum ar fi aproape treaz în timpul nopții, chiar dacă doarme superficial și se secretă hormonii de stres, deci cortizolul și catecolamine. Dimineața, fiind secreția asta mare de catecolamine, crește tensiunea arterială, apare o rezistență la insulină și au riscul de diabet zaharat, apare o rezistență la un alt hormon, leptina, legată de controlul sațietății și atunci au risc de obezitate și pentru că nu se odihnește creierul, apare și riscul de

accident vascular cerebral", a declarat Alina Popescu, pneumolog-somnolog.

Cum sa dormi mai bine?

Pentru a ne regla somnul astfel încât să dormim bine noaptea, trebuie să urmăm câteva sfaturi înainte de culcare.

" Î nlăturarea activităților de genul folosirea gadgeturilor. Să avem activități relaxante sau care cresc starea de bine, este bine să eliminăm planificarea zilei următoare, să amânăm rezolvarea problemelor de cuplu. Printre tineri tendința este de a se bucura dacă pot să doarmă trei ore și după aceea să fie funcționali.

Este foarte important să ne raportăm la somn ca fiind o necesitate, exact cum bem apă și mâncăm", a  declarat Jeni Chiriac, psiholog.

Important de reținut! Specialiștii ne recomandă să ne culcăm înainte de ora 23. Aceștia susțin că un copil ar trebui să doarmă până la 11 ore, un adolescent între opt și zece ore, iar în cazul unui adult sunt suficiente opt nouă ore de somn.