Polițiștii fac dezvăluiri despre amenzile din pandemie! Ce ordine li se dădeau: "Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi"

Autor: Andrei Ionescu

Amenzile date în starea de urgență au fost declarate neconstituționale de CCR

Sursa: Facebook

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne, Vasile Zelca, a vorbit despre amenzile din pandemie.

Liderul Sindicatului polițiștilor a dezvăluit că personalul din MAI a primit ordine să dea amenzi în acea perioadă.

Liderul de sindicat a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu a existat un plan cu număr fix de amenzi, dar că au fost presiuni să se dea cât mai multe amenzi în pandemie. 

„Dar nu putem să punem niște oameni să dea sancțiuni, să punem presiune pe ei.

Numai noi știm ce a fost în zilele acelea, în cei doi ani de zile, ce presiune a fost pe funcțiile de execuție: ‘Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!’.

Iar acum constatăm, cu stupoare, că decidenții care au luat astfel de decizii, cei care au pus presiune pe funcțiile de execuție, sunt foarte bine-mersi și plătesc tot cei din bază. Nu vreau să spun acum că exista un plan de amenzi, exista o presiune să se aplice amenzi.

Era o presiune. Nu exista un plan: Domne, dați 10 amenzi pe zi! Dar era o presiune: Câte amenzi au fost? Păi, numai atâtea? De exemplu, dacă întrebi, ca șef, câte amenzi s-au dat pe cutărică lege, e o presiune pusă pe funcția de execuție”
a declarat, pentru sursa citată, liderul de sindicat.

Citeste si: Ce măsuri vor fi anulate după publicarea motivării deciziei CCR şi care rămân în vigoare

Amenzile din starea de urgență, declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a admis în mai 2020 sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Amenzile nu erau șterse din oficiu, persoanele amendate trebuind să se adreseze instanței pentru a beneficia de decizia Curții Constituționale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cele mai mari amenzi date de polițiști în acea perioadă erau de 20.000 de lei.

300.000 de amenzi contravenționale date în starea de urgență ajunseseră la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

„Sancţiunile penale sunt separate de sancţiunile contravenţionale. Practic, din anul 2002, amenda contravenţională nu mai poate fi transformată în închisoare, nici măcar contravenţională.

Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgenţă şi reluarea activităţii de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională”, declara, după decizie, procurorul general Gabriel Scutea pentru Europa FM.

Procurorul general se aștepta ca oamenii să conteste masiv în instanță sancțiunile.  „Probabil, cetăţenii vor contesta sancţiunile pentru că ele sunt într-un cuantum mai ridicat decât alte amenzi şi vă daţi seama că pentru fiecare om o sumă de 2.000

de lei înseamnă o lovitură destul de importantă”, preciza procurorul general.

Citeste si: Amenzile date pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate, iar banii restituiți

 

Taguri:

Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.