Un bărbat din Arad a declarat la Fisc o sumă imensă provenită din meditații. La solicitarea Radio Timișoara, relatează adevarul.ro, Direcția Generală a Finanțelor Publice Timișoara a declarat că 494 de persoane fizice din județele Hunedoara, Timiș, Arad și Caraș-Severin au declarat bani proveniți din meditații.
Ce sumă a făcut un bărbat din Arad din meditații?
Un arădean a declarat la Fisc, pentru anul 2021, suma de aproximativ 300.000
Pe locul doi, cea mai mare sumă declarată a fost în Timiș (152.016 lei), fiind urmată de Caraș-Severin (85.121) și de Hunedoara (20.280 lei). Cu toate acestea, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Timișoara nu a spus nici dacă meditațiile sunt singura sursă de venit a persoanelor respective și nici materiile pentru care s-au făcut acestea.
Conform ANAF, toate persoanele care acordă meditații sunt obligate să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prin formularul 212.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Klaus Iohannis susține impozitarea veniturilor profesorilor
La începutul lunii iunie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că toți profesorii care fac meditații trebuie să plătească impozitul aferent.
„Cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. ANAF-ul are treabă cu colectare acestor impozite şi cu verificarea. Acum, dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speţă, dar nu se pot accepta excepţii.
Cine realizează un venit, trebuie să plătească un impozit corespunzător. Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde de realizată evaziune pe scară un pic largă, atunci colectarea poate să mai devină mai eficientă. Cred că mai există profesori care fac meditaţii şi cred că plătesc impozit”, a spus Klaus Iohannis, conform romaniatv.net.
„În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.
Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului”, se arată în ghidul ANAF.