România intră în posesia celei mai impozante clădiri ale Serbiei. Este vorba despre „Luceafărul” din Vârșeț

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 mai 2023, 07:05

Executivul a aprobat hotărârea de Guvern prin care se oferă Acordul între Guvernul României și Guvernul Serbiei privind dreptul de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” României, semnat în Capitală pe 27 iunie 2022.

Potrivit comunicatului de presă al Executivului, actul hotărăște cedarea de către Guvernul Republicii Serbia a dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” Guvernului României. Clădirea va reveni țării noastre, arată Profit.

„Luceafărul” din Vârșeț, oferită de Serbia României

Complexul „Luceafărul” din Vârșeț, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, reprezintă o clădire de maximă importanță a patrimoniului cultural al membrilor minorității române din Serbia, potrivit News, citat de Profit.

Citeste si: Nicuşor Dan a semnat ordinul de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea mastodont construită ilegal în mijlocul Bucureștiului

În ultimii ani, clădirea era pe punctul de a fi dată la licitație. Așadar, Ministerul Afacerilor Externe al României a intervenit pe lângă autoritățile din Serbia, „exprimând interesul ca statul român să dobândească proprietatea asupra clădirii”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În urma unor numeroase demersuri ale Ministerului român al Afacerilor Externe, Serbia a fost de acord să cedeze României dreptul de proprietate asupra complexului Luceafărul, „cu titlu gratuit și fără condiționalități, în baza unui acord bilateral”.

Ce este „Luceafărul” din Vârșeț

Clădirea este una din cele mai impozante clădiri din Vârșeț, instalată în centrul orașului, pe un teren de aproximativ 2.460

metri pătrați, potrivit sursei citate anterior.

Destinația inițială a fost Banca „Luceafărul”, care a finanțat activitatea agricolă a românilor din zonă, clădirea fiind folosită, mai apoi, pentru diverse acțiuni de promovare a identității culturale și spirituale românești. În vremurile comuniste, clădirea a fost naționalizată. După ce a fost eliminat regimul comunist, asociații ale membrilor minorității române au făcut pașii necesari pentru retrocedarea clădirii, care nu au fost, din păcate, soluționate favorabil de autoritățile sârbe, mai ales pe baza faptului că nu existau documente care să ateste dreptul de proprietate, se mai menționează în comunicatul de presă al Guvernului.

Citeste si: Coreea de Nord ar fi început restaurarea sitului de testare nucleară Punggye-ri, închis în 2018: „A fost detectată activitatea de refacere a unei părți a tunelurilor”

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) era de părere că vizita la București a ministrului Afacerilor Externe al Serbiei „oferă un bun prilej pentru semnarea tratatului”. Vizita, atunci, a fost programată pentru data de 27 iunie 2022, potrivit informațiilor relatate de România Liberă.

 

Taguri: