Incendiu la un spital în Istanbul! Pacienții au fost evacuați și transportați la alte spitale. Care a fost cauza

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 mai 2023, 08:45

Spitalul Balıklı Rum din cartierul Zeytinburnu din Istanbul a luat foc joi. Echipajele de pompieri s-au grăbit să ajungă la fața locului din tot orașul, în timp ce pacienții, majoritatea în vârstă, au fost transportați afară pe targă și în scaune cu rotile. Nu au fost raportate victime.

Guvernul din Istanbul a anunțat că aproximativ 80 de pacienți au fost transferați la alte spitale. Cauza incendiului este necunoscută, deși flăcările au cuprins întregul acoperiș al spitalului.

Primarul din Zeytinburnu, Ömer Arısoy, a declarat reporterilor că incendiul a izbucnit după-amiaza într-o secție a spitalului, folosită ca azil pentru bătrâni. El a precizat că focul a izbucnit pe acoperiș și că echipajele au reușit să evacueze rezidenții la timp.

Incendiul a fost pus sub control în câteva ore, iar pompierii lucrau pentru a răci secțiunile arse ale clădirii.

Acoperișul unui spital din Istanbul a izbucnit în flăcări

Spitalul este unul dintre cele trei din Istanbul deținute de comunitatea greacă din Turcia. Fondat inițial ca „spital de ciumă” în perioada otomană, spitalul a fost reconstruit după ce un incendiu major l-a devastat în 1790.

Spitalul a fost restaurat în anii 1990 și în prezent găzduiește până la 55.000 de pacienți în fiecare an.

Obiectivul imediat al spitalului a fost acela de a ajuta la vindecarea bolilor comune care afectau în mod specific populația de etnie greacă din Constantinopol.

Citeste si: Momentul în care un taximetrist e cuprins de flăcări, după ce și-a aprins o țigară la benzinărie, în timp ce alimenta- Imagini șocante- Video

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea, spitalul a luat foc și în 1790. Incendiul a distrus complet structura, iar acesta a fost reconstruit în 1793 sub patronajul Patriarhului Neofit al VIII-lea.

Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, comunitatea greacă din Constantinopol a înființat trei spitale, și anume Balıklı, un alt spital în cartierul Galata în 1762 și un al treilea în Pera în 1780.

Patriarhul Ecumenic: „Nu am avut nicio victimă”

„Comunitatea noastră greacă a primit astăzi o mare lovitură”, a spus Patriarhul Ecumenic, „una dintre cele mai mari instituții filantropice ale sale, care i-a tratat cu dragoste pe frații și surorile noastre mai în vârstă, a fost grav afectată de un incendiu catastrofal”.

Citeste si: În ce stadiu se află lucrările la Pasajul Unirii din București. Va fi închis până pe 1 septembrie

„Îi mulțumim Domnului că nu am avut nicio victimă și mulțumim autorităților guvernamentale de stat și locale, precum și pompierilor, personalului azilului și al spitalului din apropiere, precum și tuturor voluntarilor, pentru că au ajutat la salvarea rezidenților și au luptat pentru a stinge incendiul. Viețile oamenilor sunt importante; clădirile, instalațiile, lucrurile materiale pot fi restaurate”.