„Deci, în principiu, Franța este un stat neprietenos din punctul de vedere al acțiunilor pe care le întreprinde și care privesc țara noastră”, a declarat jurnaliștilor Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare despre lipsa de comunicare telefonică din ultima vreme între cei doi lideri, care vorbiseră de mai multe ori la începutul acestui an.
Rusia consideră că Franța este „un stat neprietenos”
„Nu se sună unul pe celălalt pentru că ei cred că nu este momentul, iar în acest moment nu este necesar. Dacă se simte această nevoie, ei se pot suna unul pe celălalt într-un minut”, a mai subliniat Dmitri Peskov.
Ultima convorbire telefonică oficială între liderii Vladimir Putin și Emmanuel Macron a avut loc, după cum amintește APE-MPE, pe 28 mai, când cei doi șefi ai statelor, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, au discutat despre soarta soldaților ucraineni capturați de armata rusă.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Anterior, președintele Franței, Emmanuel Macron, vorbise la telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la începutul lunii mai, la începutul lunii martie și de cinci ori în februarie, pe fondul unor tensiuni ridicate până la atacul Kremlinului asupra Ucrainei din 24 februarie. De asemenea, el s-a deplasat personal la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.
Emmanuel Macron, acuzat că nu face nimic pentru a opri războiul dintre Rusia și Ucraina
Aceste contacte multiple au dus la critici la adresa președintelui francez, unii acuzându-l că menține o comunicare regulată cu liderul de la Kremlin fără a reuși să împiedice invazia rusă în Ucraina.
Rusia califică drept „neprietenoase” țările care, ca și Franța, i-au impus sancțiuni după invazia pe care a pornit-o în Ucraina.
Kremlinul extinde în mod constant lista țărilor „neprietenoase” care fac obiectul unor contramăsuri din partea Moscovei. Printre acestea se numără Statele Unite, Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan și toate țările membre ale Uniunii Europene.