Ce face un reprezentant medical și care sunt abilitățile necesare

Author: Oana Picerea

Domeniul medical și farmaceutic este unul plin de satisfacții, pentru că faci bine celor din jur și îi susții și ajuți în momentele dificile. Unul dintre joburile bine plătite din industria farma, pentru care ai nevoie de determinare și motivație, este cel de reprezentant medical.

Ce face un reprezentant medical

De obicei, reprezentanții medicali sunt angajați de organizațiile producătoare de medicamente pentru a promova medicamentele către medici și farmaciști. Acest tip de promovare este specific industriei farma, deoarece legea interzice promovarea pastilelor ce se dau pe reţetă către publicul larg (reclamele clasice), ci doar către specialişti.

Practic, reprezentantul medical promovează o anumită categorie de produse (spre exemplu, cele pentru diabet) şi vizitează medicii de această specialitate şi farmaciile din aria de care răspunde. Fiecare medic este vizitat la fiecare 2-4 săptămâni (intervalul poate varia în funcţie de specialitate), vizita durând 5-10 minute.

Salariul unui reprezentant medical se află între 900 și 1500 de lei pe lună. Există numeroase poziții deschise pentru această meserie, iar dacă vrei să lucrezi în domeniu, vezi lista de aici.

Abilități și competențe necesare pentru a fi un bun reprezentant medical

Pentru a fi un bun reprezentant medical ai nevoie de mai multe competențe și abilități. Printre acestea se numără:

Studii superioare în medicină și/sau farmacie

Ajută să ai studii superioare în domeniu, deoarece poți promova medicamentele corect, având cunoștințele necesare. Până la urmă, este o responsabilitate destul de mare să convingi un medic să-ți utilizeze gama de medicamente pentru pacienții săi.

Abilități de prezentare și vânzare

Pentru a reuși să-ți vinzi produsele și să semnezi contracte de colaborare, ca reprezentant medical, ai nevoie de bune abilități de vânzare și prezentare. Până la urmă, este un job de vânzări în care convingi medicii sau farmaciștii să adopte gama ta de medicamente în loc de cea a concurenței.

Comunicare interpersonală

Aici intervine și abilitatea de comunicare interumană. Este importantă pentru a negocia, pentru a prezenta cu succes produsele și pentru a crea o conexiune reală cu interlocutorul. Ca reprezentant medical, este esențial să ai și această abilitate.

Încredere, determinare și persistență

E important să fii încrezător în tine, determinat și persistent. Să insiști atunci când simți că ar fi necesar și să fii convingător, argumentat, atent la interlocutor, ambițios și motivat să îți îndeplinești targetul. Este, până la urmă, un job de vânzări.

Abilități de planificare și organizare

Este important să fii foarte organizat și să-ți planifici bine timpul, pentru a ajunge la cât mai multe întâlniri. Fiecare medic este vizitat la fiecare 2-4 săptămâni (intervalul poate varia în funcţie de specialitate), vizita durând 5-10 minute.

Abilitatea de a rezista criticilor

Te vei întâlni și cu multe refuzuri din partea unora dintre clienți (farmaciști sau medici). Atunci trebuie să reziști criticilor, să ai o puternică rezistență și reziliență. A rezista la stresul provocat de refuzuri este important atunci când ai un job care implică vânzările, unde rata de refuz este destul de mare.

Foto: freepik/DCStudio

 

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.