4 metode eficiente și simple pentru a preveni osteoporoza

Autor: Oana Picerea
Actualizat: 10 aug 2022, 10:33

Osteoporoza este o boală care apare din cauza deficitului de calciu din oase. Scheletul nu-și mai poate îndeplini rolul de a susține greutatea corpului, iar acest fapt are drept consecință creșterea riscului de fracturi. Șoldurile, vertebrele coloanei și articulațiile mâinilor prezintă cel mai mare risc de fracturi din acest punct de vedere. Vârsta și procesul de îmbătrânire influențează semnificativ probabilitatea de a dezvolta osteoporoză. Deficitul de calciu este și mai accentuat la menopauză, mai ales dacă este precoce. Iată mai jos patru metode simple și eficiente pentru a preveni osteoporoza.

Adoptă o postură corectă

Indiferent unde ești, acasă, la serviciu sau în timpul liber, adoptă o postură corectă, pentru a-ți proteja articulațiile, parte a scheletului. Atunci când stai prea mult timp aplecat înainte, înapoi sau în lateral, îți suprasoliciți scheletul. Trebuie să ai grijă permanent la postură, mai ales în ceea ce privește spatele. Încearcă să conștientizezi modul în care fiecare mișcare pe care o faci îți afectează articulațiile. Treptat, posturile corecte vor deveni automatisme.

Tot pentru a-ți proteja articulațiile, poți apela la diverse substanțe benefice. Astfel, printre suplimente articulatii bune pentru scheletul tău se numără cele cu colagen, condroitină, glucozamină, ulei de pește, turmeric, boswellia și gheara diavolului.

Menține greutatea în limite normale

Acest lucru înseamnă să combați excesul de greutate, dar și să eviți dietele care te fac să pierzi prea multe kilograme. Dietele care provoacă slăbirea excesivă duc la reducerea masei osoase, mai ales în cazul femeilor. Iar riscul de fracturi este mai ridicat cu cât pierderea în greutate este mai drastică.

Pe de altă parte, și excesul de greutate poate fi o sursă de stres mecanic asupra articulațiilor, atât în timpul mersului, cât și al activităților fizice efectuate.

Alege corect sursele de calciu

Contrar credinței populare, produsele lactate, în special cele din lapte de vacă, nu protejează organismul de osteoporoză, dimpotrivă. Potrivit unor studii, țările unde se consumă cantități mari de produse lactate, precum cele nordice și vestice, sunt și cele în care numărul cazurilor de osteoporoză este semnificativ mai mare. Pe de altă parte, țările unde populația consumă un nivel redus de produse lactate, precum cele asiatice, sunt mai puțin afectate de osteoporoză.

Laptele de vacă conține mult calciu, dar și foarte mult fosfor, un mineral care stimulează glandele paratiroide, responsabile de eliminarea acestui mineral din oase. În plus, laptele de vacă este bogat în grăsimi saturate, ceea ce creează în organism o stare inflamatorie, ce are drept rezultat și decalcifierea. Laptele și brânzeturile de vacă nu sunt foarte recomandate, în timp ce consumul de iaurt ar trebuie să fie limitat.

Surse bune de calciu sunt, însă, iaurturile din lapte de oaie, dar și conservele de sardine cu oase, varza, fasolea, soia și apa minerală îmbogățită cu acest mineral.

Pe de altă parte, vitamina D crește rata de fixare a calciului în oase și oferă un bun tonus mușchilor corpului, reducând riscul de fracturi. Poți găsi vitamina D în pește gras, precum somonul, sardinele, macroul, în ouă și lapte de soia îmbogățit, dar și în suplimente alimentare.

Fă mișcare regulat

Osteoporoza nu implică renunțarea la sport, dimpotrivă. Exercițiile fizice regulate, de intensitate moderată, ajută oasele să se adapteze constant la stres și să fie mai puternice. În timpul activităților sportive, celulele osoase produc mai mult colagen, în timp ce cantitatea de minerale care se depun în oase crește. Exercițiile fizice se practică zilnic, chiar dacă este vorba doar despre o plimbare de 30 de minute în ritm alert. Printre cele mai utile sporturi pentru oase se numără joggingul, gimnastica și dansul, care pot stimula masa osoasă, îmbunătăți flexibilitatea articulațiilor și promova o bună secreție de lichid sinovial, lubrifiantul pentru articulații.

 

Cu sfaturile de mai sus, vei reuși să încetinești instalarea osteoporozei, o maladie care modifică structura oaselor și crește riscul de fracturi.

Sursa foto: Freepik

 


A fost modificată valoarea voucherelor alimentare 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii direct pe card

Ce sumă de bani urmează să primească românii vulnerabili pentru achiziția de alimente cu ajutorul voucherelor?